Grid star
eveniment

SCUTIRE DE IMPOZIT - IT-istii din sectorul public vor beneficia de aceleasi facilitati fiscale ca cei din privat 

IT-istii din sectorul public vor beneficia de aceleasi facilitati fiscale ca cei din privat 

Ministerul Finantelor, ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, ministerul Muncii si ministerul Educatiei au adoptat Ordinul comun privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care si personalul din institutiile publice care desfasoara astfel de activitati beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor.

Am reusit sa reparam si sa uniformizam aplicarea unei facilitati fiscale de care mediul privat beneficia de multa vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic si valoare adaugata mare in economia unei societati. Discutam despre digitalizarea administratiei de atata vreme, despre nevoia de intarire a componentei IT din perspectiva augmentarii atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc sa avem oameni bine platiti daca vrem calitate si sper ca prin acest demers sa reusim sa diminuam din plecarile IT-istilor buni din administratie si, totodata, sa devenim un angajator competitiv.”, a declarat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

Egalitate intre stat si privat

Potrivit ministrului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja, aceasta initiativa face dreptate pentru IT-istii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca acestia sa beneficieze de aceleasi facilitati precum cei care lucreaza pentru firme private:

"Este o chestiune care trena de multa vreme si le multumesc tuturor celor care au sustinut aceasta masura, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experti din sectorul IT&C in administratia publica. Romania viitorului este Romania digitala, iar un sector public puternic digitalizat inseamna un stat prietenos cu cetateanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursa umana de calitate in sectorul public, cu atat mai mult in ceea ce tine de transformarea digitala a administratiei".

Functiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt:

-administrator baze de date;
-analist;
-inginer de sistem in informatica;
-inginer de sistem software;
-manager de proiect informatic;
-programator;
-proiectant de sisteme informatice;
-programator de sistem informatic;
-programator ajutor;
-analist ajutor;
-inginer de dezvoltare a produselor software.
Prevederile vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023 si se vor aplica incepand cu veniturile aferente lunii intrarii in vigoare a ordinului. Ordinul este publicat in Monitorul Oficial.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani