Grid star
business capital

SE BATE MONEDA PE CONSOLIDAREA SISTEMULUI FINANCIAR – BCE propune dezvoltarea unei uniuni a pietelor de capital

Se bate moneda pe consolidarea sistemului financiar. Banca Centrala Europeana (BCE) lasa de inteles ca dezvoltarea unei uniuni a pietelor de capital reprezinta unul dintre pilonii redresarii economiei mondiale.

Mai exact, recomandarea vine prin vocea lui Luis de Guindos, Vice-presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), care pledeaza in favoarea dezvoltarii Uniunii Bancare (UB) si a Uniunii Pietelor de Capital (UPC). Acestea reprezentand in viziunea sa, doi factori importanti pentru consolidarea sisitemului financiar in contextul crizei actuale, noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), intr-un raport emis recent.

Mai mult, s-a constatat ca datoriile publice si private, cresterea perspectivelor pierderilor de credit si scaderea profitabilitatii in sectorul bancar, reprezinta efectele negative ale pandemiei de coronavirus, care afecteza implicit si sectorul financiar nebancar.

In contextul prezentat, finalizarea Uniunii Bancare reprezinta o prioritate majora care poate fi stimulata prin:

- operationalizarea Fondului Unic de Rezolutie (FUR);

- imbunatatirea cadrului de administrare a crizelor de catre institutiile bancare de dimenisiuni mici si mijlocii;

- dezvoltarea unei scheme europene de asigurare a depozitelor.

O a doua prioritate, o reprezinta crearea unei Uniuni a Pietelor de Capital (UPC). Asta in conditiile in care, finantarea privata prin intermediul pietelor de capital va completa finantarea publica si bancara in procesul de relansare economica post COVID-19, mai este subliniat in raportul ASF.

Totodata, UPC ar putea imbunatati si diversifica conditiile de finantare, creand perspective pentru noi locuri de munca si crestere economica, inclusiv pentru o economie sustenabila si digitala.

In final, o Uniune a Pietelor de Capital bine integrata poate consolida rolul international al monedei euro.

*Cititi aici raportul integral emis de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani