Grid star
business capital

SE MODIFICA PNRR – Ministerul Investitiilor: "Romania va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare in valoare de 1,4 miliarde euro"

Romania va primi peste 1,4 miliarde de euro dupa ce Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR) a fost modificat.

Ministerul Investiilor, condus de Adrian Caciu (foto), a anuntat vineri, 8 decembrie 2023, ca in cadrul reuniunii consiliului ministrilor pentru Afaceri Economice si Financiare – ECOFIN, a fost evaluata pozitiv modificarea Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), iar in scurt timp Consiliul Uniunii Europene va emite o noua decizie de punere in aplicare. In forma sa modificata, Planul include si capitolul REPowerEU ce are o alocare de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub forma de imprumuturi, 13,6 miliarde euro sub forma de granturi), acoperind 66 de reforme si 111 investitii. Prin REPowerEU, Romania va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare in valoare de 1,4 miliarde euro.

Capitolul REPowerEU cuprinde doua noi reforme si sapte investitii care se axeaza pe accelerarea producerii de energie verde, pe cresterea eficientei energetice a cladirilor si pe recalificarea si perfectionarea fortei de munca in domeniul generarii de energie verde. Planul modificat al Romaniei pune un accent pe tranzitia verde, alocand 44,1% (fata de 41% in planul initial) din fondurile disponibile pentru masuri care sprijina obiectivele climatice. Totodata, creste alocarea fondurilor pentru tranzitia digitala a tarii, de la 20,5%, la 21,8%. Potrivit Ministerului Investtiilor, Planul revizuit include modificarile PNRR care au condus la diminuarea alocarii componentei de grant 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustari generate de cresterea preturilor la materiale de constructii si intreruperea lanturilor de aprovizionare.

Iata anuntul Ministerului Investitiilor:

"Astazi, in cadrul reuniunii consiliului ministrilor pentru Afaceri Economice si Financiare – ECOFIN, a fost evaluata pozitiv modificarea Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), iar in scurt timp Consiliul Uniunii Europene va emite o noua decizie de punere in aplicare. In forma sa modificata, Planul include si capitolul REPowerEU (Componenta 16) si are o alocare de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub forma de imprumuturi, 13,6 miliarde euro sub forma de granturi), acoperind 66 de reforme si 111 investitii.

'PNRR, in noua varianta la care am adaugat capitolul REPowerEU, pune accent hotarat pe tranzitia catre sustenabilitate si energie verde. Este un pas semnificativ catre un viitor firesc, ce porneste din constiinta colectiva a romanilor, care au inteles profund importanta sustenabilitatii si necesitatea unei schimbari. Suntem mai aproape cu 66 de reforme si 111 investitii de o Romanie mai moderna, mai curata si aliniata la standardele contemporane, aducand schimbari tangibile in directia unei societati dezvoltate si adaptate noilor provocari globale', a declarat Adrian Caciu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.

Prin REPowerEU, Romania va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare in valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde doua noi reforme si sapte investitii care se axeaza pe accelerarea producerii de energie verde, pe cresterea eficientei energetice a cladirilor si pe recalificarea si perfectionarea fortei de munca in domeniul generarii de energie verde.

Planul modificat al Romaniei pune un accent puternic pe tranzitia verde, alocand 44,1% (fata de 41% in planul initial) din fondurile disponibile pentru masuri care sprijina obiectivele climatice. Totodata, creste alocarea fondurilor pentru tranzitia digitala a tarii, de la 20,5%, la 21,8%.

Planul revizuit include modificarile PNRR in urma aplicarii articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, care a condus la diminuarea alocarii componentei de grant 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustari generate de cresterea preturilor la materiale de constructii si intreruperea lanturilor de aprovizionare”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani