Grid star
eveniment

SEDINTA CSAT - Iohannis a aprobat

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a condus marti, 6 octombrie 2020, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in cadrul careia s-au discutat si aprobat, printre altele, evaluarea privind riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale prognozate pentru anul 2021.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, procesul de elaborare a Planului de implementare a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 a inclus si consultarea institutiilor cu atributii si responsabilitati directe sau adiacente in domeniul securitatii nationale.

Astfel, o prioritate strategica a acestui Plan de implementare vizeaza asigurarea cadrului legal adaptat, incluzand revizuirea legislatiei care vizeaza organizarea si functionarea principalelor institutii cu atributii si responsabilitati in ceea ce priveste securitatea nationala, inclusiv Legea de organizare si functionare a CSAT.

Iata comunicatul Administratiei Prezidentiale:

“Marti, 6 octombrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in sistem de videoconferinta.

Principalele subiecte de pe ordinea de zi s-au axat pe modul in care se implementeaza Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024. Membrii Consiliului au analizat si aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategica a apararii, Carta Alba a Apararii.

Procesul de elaborare a Planului de implementare a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024 a inclus si consultarea institutiilor cu atributii si responsabilitati directe sau adiacente in domeniul securitatii nationale a Romaniei si a fost coordonat de catre Departamentul Securitatii Nationale din Administratia Prezidentiala.

O prioritate strategica a acestui Plan de implementare vizeaza asigurarea cadrului legal adaptat, incluzand revizuirea legislatiei care vizeaza organizarea si functionarea principalelor institutii cu atributii si responsabilitati in ceea ce priveste securitatea nationala, inclusiv Legea de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, si continuand cu domenii dinamice si cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare moderna, precum managementul crizelor sau securitatea si apararea cibernetica.

Astfel, va fi asigurata eficientizarea si modernizarea institutiilor publice, pentru ca acestea sa raspunda mai bine sarcinilor ce le revin si, totodata, sa fie mai aproape de nevoile cetatenilor Romaniei.

O alta prioritate a Planului de implementare consta in monitorizarea elaborarii strategiilor, planurilor de actiune si a altor documente programatice de nivel sectorial sau departamental, elaborate de institutiile publice cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii nationale, conform propriilor nevoi, in conformitate cu Programul de guvernare, legislatia in vigoare si Hotararile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
In acest context, Analiza strategica a apararii fundamenteaza o noua conceptie de organizare, incadrare, dotare si instruire a Armatei Romaniei, care sa prevada ca obiectiv fundamental crearea conditiilor de indeplinire a misiunilor constitutionale. Aceasta are ca scop determinarea structurii si a directiilor de dezvoltare a capabilitatilor pana in anul 2040.

Pentru a asigura continuitatea si coerenta procesului, dar si adaptarea la evolutiile viitoare, documentul prevede trei etape, cu obiective masurabile: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026; implementarea noilor tehnologii si reorganizarea Armatei Romaniei pentru actiune multi-domeniu (2032); finalizarea Programului Armata 2040. La finalul fiecarei etape, vor fi analizate obiectivele atinse, precum si validitatea si viabilitatea planurilor viitoare, urmand a fi facute modificarile necesare.

Analiza strategica a apararii s-a derulat printr-o abordare interdepartamentala si interinstitutionala, intr-o perioada in care provocarile la adresa securitatii si apararii au capatat noi valente, iar procesele de planificare strategica initiate acum vor influenta securitatea si apararea regionala in urmatoarele decenii - consolidarea capabilitatilor militare ale Federatiei Ruse in regiunea Marii Negre, desfasurarea procesului de reflectie strategica la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii si adaptarea posturii Aliantei, initierea procesului de relocare a unor forte SUA in Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID 19.

Pentru realizarea noii structuri de forte, sistemul militar va parcurge un proces etapizat de schimbari profunde. Armata 2040 va fi o structura de forte flexibila, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilitati specifice secolului XXI.

In ceea ce priveste Carta Alba a Apararii, acesta este un document care permite implementarea obiectivelor de aparare stabilite prin Programul de guvernare, pentru asigurarea securitatii cetatenilor si apararea teritoriului, a valorilor si a intereselor noastre nationale.

Totodata, Carta Alba a Apararii fundamenteaza Strategia militara si Directiva de planificare a apararii si este conceputa intr-o noua paradigma strategica, avand ca scop final consolidarea posturii de aparare si descurajare, in baza a cinci elemente esentiale: capabilitati de inalta tehnologie; o resursa umana inalt educata si foarte bine instruita; o puternica industrie de aparare autohtona; dezvoltarea unei culturi institutionale centrata pe cunoastere si inovatie; rezilienta.

In finalul sedintei, membrii CSAT au analizat si aprobat evaluarea privind riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale prognozate pentru anul 2021”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani