Grid star
eveniment

SINDICATELE IES IN STRADA SI CER DEMISIA GUVERNULUI CITU – Le-a ajuns cutitul la os: “Privilegiatii isi extind beneficiile”

Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA, Blocul National Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania-Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Sindicala Nationala Meridian cer demisia Guvernului Citu si organizeaza simultan actiuni de protest miercuri, 14 aprilie 2021, in intervalul orar 11.00 – 13.00, in Piata Victoriei.

Sindicalistii cer  un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justa, aplicarea corecta a legislatiei!
Nemultumirile sindicale sunt determinate de masurile adoptate de actualul guvern si refuzul constant al dialogului social:

“Costurile crizei sanitare si economice sunt trecute exclusiv in seama lucratorilor si a categoriilor celor mai vulnerabile, in timp ce privilegiatii isi conserva si extind beneficiile”.

Preturile cresc

Potrivit sindicalistilor, mentinerea salariului minim la un nivel atat de scazut, in conditiile in care in ultimii doi ani toate tarile europene au crescut semnificativ salariile minime, mareste ecartul salarial fata de Europa, condamnand in continuare Romania la subdezvoltare, iar romanii la saracie si migratie. Preturile in schimb cresc accelerat, numai pretul la energie inregistrand un salt de 18%:

“La aceasta se adauga lipsa interesului fata de masurile de protectie sociala destinate lucratorilor care isi pierd locul de munca, nivelul ajutorului pentru somaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasa de siguranta pana la gasirea unui nou loc de munca.

Chiar si in cazul sectoarelor de activitate sau intreprinderilor care au avut rezultate bune si foarte bune in perioada pandemiei, angajatii nu pot beneficia de o recompensa echitabila a efortului lor, din cauza mentinerii blocate a negocierilor colective, ca efect al Legii nr. 55/2020 si al nemodificarii Legii dialogului social.  

In ce priveste pensiile, neindexate nici macar cu rata inflatiei, si initiativele legislative aiuristice, precum cea privind 'optiunea' pentru pensionarea la 70 de ani, este evident deja ca actualul guvern nu urmareste realizarea echitatii promise, ci doar temporizarea problemelor prin actiuni de imagine.

In final, reducerea bugetului sanatatii si educatiei, in plina criza sanitara, a fost o decizie cinica, asumata integral de coalitia de guvernare si pentru care aceasta trebuie sa-si asume toate consecintele.

Mentionam, de asemenea, atitudinea ostila manifestata de reprezentantii guvernului fata de lucratorii din sistemul public – care de altfel ar trebui sa fie partenerii principali intr-o situatie de criza, campania de denigrare la care sunt supusi, amenintarile constante cu restructuarea si scaderea veniturilor, mai ales in conditiile unui deficit de personal, nu numai in sanatate, dar si in sistemul public de pensii, educatie si alte  institutii ale statului.  

Confederatiile sindicale reprezentative din Romania considera ca actualul executiv nu guverneaza in interesul cetatenilor si trebuie sa plece. Acesta este principalul mesaj pe care il vom transmite miercuri, 14 aprilie 2021, Guvernului Romaniei”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani