Grid star
eveniment

STATUL A PUS OCHII PE 10 MILIARDE LEI – Banii, din profitul realizat de societatile la care detine actiuni

Guvernul a adoptat Memorandumul privind repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat in 2022 de societatile cu capital de stat sub forma de dividende/varsaminte la buget.

Documentul prevede mandatarea reprezentantilor statului in Adunarea generala a actionarilor/Consiliul de administratie, dupa caz, la societatile nationale, companiile nationale si societatile cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, in vederea luarii masurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat anul trecut.

Prevederile actuale

Prin dividendele/varsamintele la bugetul de stat din repartizarea cotei de minim 90% din profitul net realizat in 2022 se prevede incasarea, in cursul anului 2023, de la operatorii economici la care statul detine actiuni, venituri in valoare de 9,7 miliarde lei.  
Cadrul legislativ existent prevede repartizarea a minim 50% din profitul contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit sub forma de  dividende/varsaminte la bugetul de stat de catre societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome.
Prevederile Memorandumului nu sunt aplicabile societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiilor autonome care nu aplica prevederile O.G. nr. 64/2001 si care prin legi speciale au reglementat un alt mod de repartizare a profitului.

Derogare de la regula

In cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba prin Memorandum mandatarea reprezentantilor statului in Adunarea Generala a Actionarilor/Consiliul de Administratie, dupa caz, pentru a hotari repartizarea unei cote mai mici de 90% din profitul net realizat in 2022 sub forma de dividende/varsaminte la bugetul de stat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani