Grid star
eveniment

STATUL PLAFONEAZA CHIRIA MILITARILOR SI POLITISTILOR – Proiect de OUG: “In 2024, pentru personalul militar, politistii si politistii de penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile l

Statul va plafona chiriile militarilor si politistilor. Masura este continuta de draftul proiectului de OUG privind noi masuri de austeritate. Ne referim la proiectul de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicat in exclusivitate de Lumea Banilor.

Astfel, plafonarea chiriilor vizeaza militarii, politisti, si politistii de penitenciare. Concret, conform proiectului de OUG, sumele lunare alocate pentru chirie raman in 2024 la nivelul anului 2023, nefiind prevazuta vreo marire a lor.  Totodata, Guvernul pregateste si alte plafonari pentru aceste categorii profesionale, plafonari care privesc banii de hrana sau echipament.

“In anul 2024, pentru personalul militar, politistii si politistii de penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, se mentin la nivelul lunii decembrie 2023. In anul 2024, cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana, valoarea financiara anuala a normelor de echipare si valoarea financiara a drepturilor de echipament se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”,se arata in draftul proiectul de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Munca suplimentara se plateste daca nu se poate compensa cu timp liber

Pe de alta parte, proiectul de OUG stabileste ca munca suplimentara prestata in 2024 peste programul normal de lucru de catre personalul cu statut special care are atributii pentru desfasurarea activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut in domeniul ordinii si sigurantei publice, in respectarea regimului frontierei de stat a Romaniei, in situatii de urgenta, in personalizarea, emiterea si evidenta generala a documentelor de identitate si a pasapoartelor simple, in emiterea si evidenta permiselor de conducere si a certificatelor de inmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum si de catre politistii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzator, se plateste cu o majorare de 75% din solda de functie/salariul de functie cuvenita/cuvenit, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii. Plata majorarii se efectueaza in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 60 de zile dupa prestarea muncii suplimentare.

Nu in ultimul rand, o alta masura cuprinsa in acelasi proiect de OUG prevede ca transele cu drepturile salariale restante aferente anului 2023 se vor achita in 2024. De asemenea, plata sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti devenite executorii in 2024 se va face esalonat pe termen de cinci ani.

* Cititi aici integral draftul proiectului de OUG privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani