Grid star
business capital

STATUL S-A IMPRUMUTAT CU 3 MILIARDE DE LEI DE LA POPULATIE – Titlurile de stat au intrat pe Bursa de Valori Bucuresti

Titlurile de stat Fidelis prin care Ministerul Finantelor a imprumutat o suma record de peste 3 miliarde lei au debutat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Potrivit BVB, ministerul Finantelor a atras 716 milioane lei si 473 milioane euro (valori insumand 3 miliarde lei – 618,4 milioane euro), prin prima oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Ministrul de Finante, Adrian Caciu (foto), a declarat ca investitorii au incredere in institutia lansata de institutia pe care o conduce.

"Parcursul de aproape trei ani al ofertelor de titluri de stat FIDELIS este dovada de netagaduit a increderii investitorilor persoane fizice in instrumentele lansate de Ministerul Finantelor pentru acest Program dedicat populatiei. In prima editie din acest an, am reusit sa completam cu succes partea de economisire/investire a Programului FIDELIS cu o componenta sociala si umana, oferind pentru prima data o transa speciala dedicata donatorilor de sange, peste 1000 de donatori investind peste 164 milioane lei. Aceasta prima editie FIDELIS din 2023 a atras cea mai mare suma investita de catre populatie in astfel de instrumente, comparativ cu celelalte 11 editii anterioare si intentionam sa continuam acest demers cu caracter social in viitorul apropiat cu sprijinul partenerilor nostri”, a declarat ministrul de Finante, Adrian Caciu.

A crescut numarul investitorilor

Directorul general al BVB, Adrian Tanase, a declarat ca piata de capital s-a maturizat in ultimii ani, iar dovezile se vad atat prin cresterea numarului de investitori, inclusiv in perioade cu volatilitate ridicata si incertitudini, cat si prin derularea cu succes a celor peste 160 de runde de finantare, in care s-au plasat aproape 7 miliarde de euro:

“Ne-am propus sa le oferim investitorilor cat mai multe instrumente pentru a tranzactiona si pentru a-si administra portofoliile, iar titlurile de stat Fidelis sunt foarte utile atat pentru investitorii incepatori, cat si pentru cei mai vechi in piata, mai ales in perioada aceasta cu inflatie ridicata si incertitudini in ceea ce priveste evolutia economiei. Ne bucura succesul acestei noi emisiuni si felicitam echipa Ministerului pentru implicarea in acest scop umanitar al donarii de sange, precum si sindicatul de intermediere pentru munca depusa pentru succesul tuturor emisiunilor Fidelis”.

Veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. In emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate in tabelul urmator:

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS – intrebari si raspunsuri

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta? 

Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.

Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:

  • Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?

Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani