Grid star
criptomonede

SUMA URIASA CARE S-A EVAPORAT DIN CONTURILE MILIARDARILOR CRIPTO IN 2022 – Cine sunt marii perdanti ai "iernii cripto” din acest an

Prabusirea valorii criptomonedelor si valul de falimente care a lovit industria cripto in 2022 a drenat peste 116 miliarde dolari din buzunarele antreprenorilor si investitorilor in ultimele noua luni, potrivit estimarilor recente facute de revista Forbes. Nu mai putin de 15 miliardari cripto si-au pierdut peste jumatate din avere din martie si pana in decembrie 2022, interval in care peste 1000 miliarde dolari s-au "evaporat” din intreaga piata cripto. Bitcoin, care de regula are o pondere de peste 50% in portofoliile "balenelor cripto”, s-a prabusit de la peste 50.000 dolari la inceputul anului, la putin peste 16.000 dolari in prezent.

Gilda Popa

"Iarna cripto” din 2022 a eliminat cel putin 10 nume sonore de pe lista criptomiliardarilor. Una dintre cele mai mari pierderi a fost atribuita lui Changpeng „CZ” Zhao, CEO celei mai mari burse cripto la nivel global, Binance. In martie, participatia sa de 70% la platforma cripto era evaluata la 65 de miliarde de dolari, dar acum valoreaza doar 4,5 miliarde de dolari.

Daca seful Binance a pierdut peste 60 miliarde dolari, insa a mai ramas, totusi, cu o suma cu noua zerouri in conturi, nu acelasi lucru se poate spune despre Sam Bankman-Fried, fostul CEO al bursei cripto FTX. Aflat in mijlocul unui urias scandal dupa evaporarea banilor investitorilor si intrarea companiei sale in faliment, Bankman-Fried a declarat recent ca din uriasa sa avere, evaluata in martie 2022 la 24 de miliarde de dolari, nu i-ar fi ramas in cont nici macar 100.000 dolari.

Co-fondatorul FTX, Gary Wang, a carui avere era estimata la inceputul anului la 5,9 miliarde de dolari, ar fi ramas cu 0 dolari in decembrie. Valul contagios cauzat de prabusirea FTX a spulberat si averea de 3,2 miliarde de dolari a lui Barry Silbert, fondatorul si CEO al Digital Currency Group, care a ramas, la randul sau, falit.

Fondatorul Ripple Ventures vede o resetare completa a industriei cripto

"Acum suntem la acel moment de breaking point in cripto, unde toata lumea va trebui sa faca o pauza si sa spuna: 'ok, am vazut o multime de bogatie economica distrusa in ultimele doua luni, trebuie sa incepem sa luam asta in serios'. O multime de tehnologii blockchain si de companii cripto au construit solutii pentru probleme care nu aveau nevoie de remediere si cred ca acum vom avea o resetare completa (n.r. a industriei cripto)”, a declarat Matt Cohen, fondatorul Ripple Ventures, o firma de capital de risc, pentru Forbes.

Este putin probabil ca "iarna cripto” sa se incheie in curand, deoarece criza FTX a descurajat increderea investitorilor si a creat o criza severa de lichiditate in industrie. Ca urmare, declinul pietei este de asteptat sa dureze pana la sfarsitul anului 2023, noteaza Cointelegraph.

Fondatorul MicroStrategy, Michael Saylor, si investitorul Tim Draper, detronati din "clubul VIP” al criptomiliardarilor

CEO Coinbase, Brian Armstrong, are o avere neta estimata la 1,5 miliarde de dolari, in scadere de la 6 miliarde de dolari in martie. Averea co-fondatorului Ripple, Chris Larsen, a fost redusa de la 4,3 miliarde de dolari la 2,1 miliarde de dolari, in timp ce Cameron si Tyler Winklevoss de la Gemini au fost evaluati la 4 miliarde de dolari in martie, dar acum valoreaza 1,1 miliarde de dolari fiecare.

Printre fostii miliardari se numara si Nickel Viswanathan si Joseph Lay de la firma de software cripto Alchemy, Devin Finzer si Alex Atallah de la OpenSea, Fred Ehrsam de la Coinbase, fondatorul MicroStrategy Michael Saylor si capitalistul de risc Tim Draper.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani