Grid star
eveniment

SURPRIZA USR-PLUS - Vesti pentru Barna si Ciolos: "In scadere"

Surpriza USR-PLUS. Sociologul Mirel Palada vorbeste despre erodarea formatiunii condusa de Dan Barna si Dacian Ciolos. Palada, care prezinta rezultatele unui sondaj Sociopol, spune ca in urma cu aproape o luna USR PLUS dadea semne din ce in ce mai clare ca trece de 20% si ca se aseaza la masa cu celelalte doua partide mari, in apropierea lor ca procente:

“Nu mai e cazul. Ultima perioada ne arata un USR in defensiva, in scadere clar sub 15%. Toate tunurile propagandei iohanniste s-au pus dintr-o data cu gurile pe imaculatii de la USR, aratind ca de fapt nu sint atit de imaculati, ci la fel de bicisnici si de terfeliti ca si ceilalti”.

Potrivit sondajului, USR-PLUS este cotat cu 13%.

Palada sustine intr-o postare pe Facebook ca supriza cea mai mare a acestor alegeri parlamentare o va reprezenta partidul AUR, care ar lua 7%.

In ceea ce priveste Pro Romania, formatiunea va intra in Parlament cu un procent de 6%.

In ceea ce priveste PMP, “din sondaje reiese din ce in ce mai clar ca nu va face 5%”.

Sociopol da UDMR cu un procent de 6%.

Iata postarea facuta de Mirel Palada:

“Am intrat in ultima saptamina a campaniei electorale. Va simt ca sinteti insetati de cunoastere. Va simt ca tinjiti dupa sondaje. Veniti la sociolog de luati procente.

Acesta este cel mai recent sondaj Sociopol pe teme electorale. Proaspat. Terminat duminica seara. El prefigureaza ce se va intimpla duminica viitoare, la vot. Care sint principalele concluzii?
In primul rind, o participare scazuta la vot.

Deocamdata sint semne ca va fi 30%. In cazul in care se invirtoseaza puternic patima pe participanti, e posibil sa creasca pina spre maxim 35%. Dar nu mai mult. Un nivel semnificativ mai scazut decit avem parte in general la alegerile parlamentare, in jur de 40%-45%. Si clar mai scazut decit la recentele alegeri locale, cind a fost 46%.

Deci deocamdata participare la vot 30%. Atentie! Fara diaspora. De acolo vor mai veni probabil doua, maxim trei puncte procentuale.

A doua concluzie puternica este despre partidele mari.

Cele doua partide mari, PNL si PSD, sint practic la egalitate, ca in cursele de cai, ca in vestita cursa din Ben Hur. Sper ca ati vazut Ben Hur, caci altminteri imi scade puternic stima la adresa voastra. Ambele partide in jur de 30%, un pic sub. Care se mobilizeaza mai bine duminica viitoare, acela va cistiga alegerile la mustata.

Va fi una din principalele zbateri de anul acesta. Cine ia cu un vot in plus? Cine ia votul de aur? Nu ca ar conta, caci Iohannis clar nu are de gind nici sa respecte Constitutia, nici sa dea guvernarea PSD-ului. Dar va insemna mult in economia construirii Guvernului de dupa. Cit si in marea vociferare dupa, cind toata lumea va clama victoria. Din nou.

Deci deocamdata PNL 29. PSD 28. Neck to neck.

Alta concluzie importanta o reprezinta erodarea USR.

Cu citeva saptamini in urma, USR PLUS dadea semne din ce in ce mai clare ca trece de 20% si ca se aseaza la masa cu celelalte doua partide mari, in apropierea lor ca procente. Emitind pretentii de partid mare.
Not any more. Nu mai e cazul. Ultima perioada ne arata un USR in defensiva, in scadere clar sub 15%.

Toate tunurile propagandei iohanniste s-au pus dintr-o data cu gurile pe imaculatii de la USR, aratind ca de fapt nu sint atit de imaculati, ci la fel de bicisnici si de terfeliti ca si ceilalti.
Gurile rele spun ca Dan Barna este deja cautat de potera, sa-l minjeasca un pic cu proiectele europene, si ca acesta ar fi de fapt motivul pentru care a facut dintr-o data Covid. Foarte convenabil Covidul asta cind te cauta potera in plina campanie electorala. Sa fie primit.

Deci USR PLUS 13%. Pa vise de marire, de primadona guvernamentala. Un pic de lungul nasului, via dosare penale si campanie de minjire. Ghinion.

De departe supriza cea mai mare a acestor alegeri parlamentare o va reprezenta AUR.

Un partid practic necunoscut pina relativ recent, care iata deja ia cu asalt portile Parlamentului, precum pe vremuri PP-DD in 2012. E in crestere clara, non-liniara. Explozie in campania electorala. Cu siguranta va intra in Parlament. Lumea inca nu crede asta. Va inteleg perfect. De cite ori ati crezut voi oare sondajele? Lasa, ca mai sint sase zile si o sa vedeti.

Deci AUR deocamdata 7. Mare surpriza. Mare de tot. Badabing…
Celelalte doua partide medii spre mici, Pro Romania si PMP, horcaie la marginea lui 5. Dar fiecare horcaie de parti diferite ale suferintei.

Pro Romania va intra, in buza. E intr-o scadere clara fata de acum citeva luni, fata de ce scor avea inainte de alegerile locale. Dar va intra in Parlament. Cu zgirieturi pe fata si mult sub ce si-ar fi dorit. Duse sint vremurile alea cind Ponta isi inchipuia ca ingenunche PSD-ul. Iaca nu se poate. Dar va intra in Parlament. Just that. Nothing more.

PMP, in schimb, pa. E de partea proasta a stremeleagului, a istoriei, a barierei de 5%. Din sondaje reiese din ce in ce mai clar ca nu va face 5%, ca horcaie in jur de 3%. Iar gurile rele spun ca in PNL s-a luat clar decizia ca PMP sa nu fie ajutat cu nici un strop de vot. Sa zaca. Sa moara. Sa dispara. Bun. Foarte bun asa. Ghinion.

Deci Pro Romania 6. PMP 3. Sa fie primit.

UDMR oricum intra, ca ei au lege separata, ei au privilegii medievale. Ei nu sint partid politic, ei sint lest istoric, trebuie bagati in Parlament cu orice pret, asa a fost intelegerea din 1990 incoace, de pe vremea cind americanii voiau sa rupa Transilvania si Romania a rezistat. Hrebe sa traiasca. Prietenii stiu de ce.
Deci UDRM 6.

Celelalte partide, la pitici. PER, oricit s-a strofocat, mai mult de 2 nu reuseste sa stoarca de la realitate. Nu va intra. Nici celelalte mici, PPU-SL, PRM, care or mai fi.
Deci PER 2, PPU-SL 2, PRM 1, altii 3 (inclusiv independenti si minoritati, la Camera Deputatilor).

Cam asta este poza momentului, pufosilor, cu mai putin de o saptamina inainte de alegeri. Ce se mai poate schimba? Doar bunul STS si dragutul de Soros ar putea sti. Eu, un biet sociolog probabilistic, pot doar sa masor si sa ghicesc in zatul de cafea si in SPSS.

Ne vedem duminica, la Romania TV, pufosilor. Acolo unde Sociopol va face sondaj in ziua votului, asa cum v-am obisnuit deja. Distinsul domn Pieleanu, cel mai foarte perfect sociolog al acestor vremuri, nu stiu ce va face. Nu stiu daca mai are curaj sa mai faca cineva ceva cu el. Dar noi stim ca vom face in continuare sondaje decente, care reflecta realitatea.

Hai, va pupa sociologul. Ne vedem la RTV. Si nu uitati: PalaDA, PieleaNU.
Ghinion”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani