Grid star
eveniment

SUSPENDAREA RATELOR LA BANCA – Ordonanta a fost aprobata. Conditiile (Document)

Guvernul Ciuca a aprobat normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta 90/2022 privind posibilitatea amanarii ratelor la creditele bancare.

Potrivit Notei de Fundamentare, perioada de acordare a facilitatilor de suspendare si amanare la plata a ratelor aferente creditelor ipotecare "Prima casa”/”Noua casa” -perioada pentru care se acorda facilitatile de suspendare si amanare la plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor de catre creditori din creditele ipotecare, se stabileste pe baza optiunii debitorului si este cuprinsa intre 1 si 9 luni.

Conditiile

Poate fi suspendata rambursarea ratelor, dobanzilor si comisioanelor scadente numai pentru creditele care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:
a) au fost acordate pana la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
b) data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractele de credit, este ulterioara datei solicitarii suspendarii obligatiilor de plata;
c) nu au inregistrat restante in ultimele 6 luni inainte de data solicitarii suspendarii obligatiei de plata si nu inregistreaza restante nici la data solicitarii de suspendare a obligatiilor de plata.

Perioada de creditare

Perioada de creditare stabilita initial in contractul de credit poate fi prelungita cu o perioada egala cu durata suspendarii obligatiei de plata, cu respectarea de catre creditori a reglementarilor interne privind incadrarea in limita de varsta a debitorilor la terminarea contractului prelungit. Perioada maxima de creditare prevazuta in reglementarile creditorilor poate fi depasita cu o perioada maxima egala cu durata suspendarii obligatiei de plata.
In Nota de Fundamentare se mai arata ca perioada maxima de valabilitate a garantiilor prevazuta in reglementarile creditorilor, precum si in Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casa", cu modificarile si completarile ulterioare, se prelungeste prin notificarea garantului, fara incheierea de acte aditionale, cu o perioada egala cu durata suspendarii obligatiei de plata.

Notificarea

"Notificarea se transmite FNGCIMM de catre creditor pana la data de 30 august 2022. Dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. La aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat, in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare”.

*Proiectul
*Nota de Fundamentare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani