Grid star
criptomonede

TARA ADUSA IN PRAGUL FALIMENTULUI DE ESECUL BITCOIN – El Salvador a investit sute de milioane dolari in BTC si acum nu mai are cu ce sa-si plateasca datoriile

"Experimentul Bitcoin” in El Salvador a adus tara in pragul incapacitatii de plata, dupa ce piata cripto a fost lovita de unde succesive de soc ale turbulentelor economice agravate de razboiul ruso-ucrainean. "Lovitura de gratie” care a impins Bitcoin sub pragul critic de 30.000 dolari a venit, saptamana trecuta, de la Federal Reserve (FED), banca centrala a SUA. Efectul deciziei de politica monetara a FED in sectorul cripto a fost amplificat de "cutremurul” cu efect de domino al prabusirii criptomonedei Terra (LUNA) de zilele trecute. Nu doar investitorii, ci si o tara intreaga a ramas cu buzunarele goale dupa "furtuna” care a ras un trilion de dolari din piata cripto de la inceputul anului.

Gilda Popa

Miza cripto este "de viata si de moarte” pentru economia fragila a El Salvador, tara indatorata din America Centrala a carei administratie a cheltuit sute de milioane de dolari din banii contribuabililor cumparand Bitcoin (BTC). Presedintele Nayib Bukele a riscat un experiment fara precedent intr-un moment optimist pentru criptomonede, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, in speranta ca aceasta decizie va aduce bunastare cetatenilor salvadoreni: implementarea BTC ca moneda nationala in septembrie 2021.

Insa presedintele nu a anticipat si turbulentele majore din piata cripto pe care Lumea Banilor le-a detaliat zilele trecute.

Emiterea planificata de catre El Salvador a unei obligatiuni exotice de 1 miliard de dolari care pariaza pe o crestere a valorii Bitcoin a stagnat, potrivit oficialilor tarii, iar valoarea de piata a detinerilor de bitcoin ale El Salvador a scazut cu aproximativ o treime, o depreciere majora pentru finantele tarii. Riscul ca micul stat din America Centrala nu isi mai poata platei datoria suverana de peste 24 de miliarde de dolari este din ce in ce mai mare, spun economistii citati de Wall Street Journal.

Presedintele Bukele a cumparat 2.301 de bitcoini de cand a facut criptomoneda mijloc legal de plata in septembrie 2021, rezulta din anunturile sale pe Twitter. Aceasta include o achizitie de 500 de Bitcoin luni, 9 mai, la circa 31.000 dolari, dupa care pretul criptomonedei a continuat sa scada, relateaza Bloomberg.

"El Salvador tocmai a cumparat bautura (n.r. a facut cinste cu bautura)”, a scris Bukele pe contul sau de Twitter la momentul achizitiei de Bitcoin din 9 mai.

Iata un istoric al achizitiilor de criptomoneda facute de El Salvador, pe baza anunturilor pe Twitter ale presedintelui Bukele

Administratia presedintelui Nayib Bukele s-a angajat sa faca fata platilor datoriilor tarii. Intrucat un default suveran ar putea impiedica potentialele ambitii de realegere ale lui Bukele, "guvernul va face tot ce ii sta in putere pentru a evita o astfel de situatie”, a spus fostul guvernator al bancii centrale, Carlos Acevedo.

Pentru a evita un default, El Salvador are nevoie de valuta puternica pentru a plati importurile precum petrolul si pentru a efectua o plata a obligatiunilor de 800 de milioane de dolari in ianuarie 2023. Turbulentele economice risca sa declanseze un nou val de imigranti in SUA. Unul din patru salvadorieni traieste in strainatate, mai ales in SUA, iar aproximativ trei din fiecare 10 dolari din economia tarii provin din remitente.

"Presedintele pare nesabuit in ceea ce priveste elaborarea politicii economice si, in consecinta, El Salvador este intr-o potentiala criza de default suveran”, a declarat pentru Wall Street Journal Frank Muci, un bursier la London School of Economics care face cercetari despre El Salvador.

Datoria El Salvador este printre cele mai proaste performante de pe pietele emergente in acest an. Obligatiunile sale suverane cu scadenta in 2032 se tranzactioneaza la aproximativ 40 de centi pe dolar, in timp ce obligatiunile cu scadenta in ianuarie 2023 se tranzactioneaza la mai putin de 80 de centi pe dolar, cu un randament aproape de 50%, indicand ingrijorarea pietei ca suma ar putea sa nu fie rambursata.

La inceputul acestei luni, Moody's Investors Service a redus ratingul datoriei El Salvador la categoria junk.

"Exista probabilitate crescuta a unui eveniment de credit - restructurare, plati in dificultate sau neplata - cu severitate relativ mare”, potrivit Moody's Investors Service.

Orice salvare pare acum o posibilitate indepartata, a spus Alejandro Werner, director al Institutului Georgetown Americas din Washington, D.C., si fost director al Departamentului Emisferei Occidentale al FMI.

"Este dificil sa obtineti sprijin intr-o perioada relativ scurta daca desfasurati strategii de politica publica foarte heterodoxe (n.r. se refera la adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plata) fara a consulta comunitatea internationala”, a spus Alejandro Werner, potrivit Wall Street Journal.

Utilizarea bitcoin ca moneda nationala in aceasta tara cu 6,5 milioane cetateni nu a luat amploare, arata sondajele. Dupa ce guvernul a cheltuit peste 200 de milioane de dolari pentru lansarea bancomatelor bitcoin si a unui portofel electronic cu bitcoin gratuit in valoare de 30 de dolari pentru oricine s-a inscris, majoritatea utilizatorilor au luat moneda virtuala gratuita pentru a cumpara bunuri sau pentru a o schimba in dolari. (foto 2)

"Bitcoin trebuia sa salveze tara de la stagnarea economica, dar in schimb dauneaza pentru ca nimeni nu il foloseste cu adevarat, iar guvernul continua sa cheltuiasca bani pentru a cumpara mai multi”, a declarat Fernando Mejia, un tanar grafician din capitala San Salvador.

In mai putin de trei ani, administratia Bukele si-a asumat datorii de peste 5 miliarde de dolari intr-o economie mica de aproximativ 28 de miliarde de dolari, impingand datoria publica pana la aproape 86% din produsul intern brut. Deficitul bugetar a fost egal cu 5,6% din PIB anul trecut si este de asteptat sa fie la fel de mare in acest an, spun economistii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani