Grid star
eveniment

TARILE CARE NU PERMIT ROMANILOR SA VOTEZE LA PARLAMENTARE – Anunt oficial

Guvernul condus de Ludovic Orban a anuntat care sunt tarile care nu permit romanilor sa voteze la alegerile parlamentare.

Pana in prezent, doar Malta si Nigeria au anuntat oficial ca nu se pot organiza sectii de votare pe teritoriile lor, insa si alte tari ar putea sa nu permita votul, in functie de situatia epidemiologica.

Iata dialogul purtat intre Ludovic Orban si ministrul de Externe Bogdan Aurescu:

“Ludovic Orbgan: Am infiintat grupul de pregatire a votului in diaspora si as vrea sa stiu cam care e situatia si sa va ganditi la un plan de comunicare pentru romanii din diaspora.

Bogdan Aurescu: Domnule prim-ministru, inca din luna iunie misiunile Romaniei in strainatate au fost instructate sa contacteze autoritatile straine competente din tarile de resedinta pentru a evalua care sunt posibilitatile reale si concrete de organizare de sectii de votare pe teritoriile acestor state si pentru a se informa cu privire la masurile de igiena si de protectie sanitara concreta care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare. Avem deja raspunsuri de la foarte multe state, avem o situatie clara in acest moment.

Ludovic Orban: Sunt tari care nu ne permit organizarea de sectii de votare?
Bogdan Aurescu: Pana la ce moment, sunt doar doua tari, Malta si Nigeria, care au comunicat…

Ludovic Orban: Am auzit de la un lider politic ca nu putem vota nicaieri in lume.

Bogdan Aurescu: Nu. Este gresit.

Ludovic Orban: Deci, Malta si Nigeria.

Bogdan Aurescu: Singurele doua state care, in momentul acesta, au comunicat oficial, in scris, ca nu se pot organiza sectii de votare pe teritoriile lor sunt Malta si Nigeria. In rest, exista acorduri de principiu sau preliminare din partea unor state, cum ar fi: Austria, Belgia, Italia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britanie, Spania, Statele Unite, Ungaria, Turcia, si mai sunt si altele care au comunicat acest acord de principiu, sigur, cu luarea in considerare a evolutiei situatiei epidemiologice, urmand ca detaliile finale privind organizarea alegerilor si implementarea lor, cu respectarea stricta a regulilor de protectie si siguranta sanitara, sa fie stabilita ulterior, evident in functie de evolutia pandemiei, care este obiectiva.

Ludovic Orban: Am inteles ca sunt tari care ne permit organizarea de sectii, dar nu ne permit decat in sediile misiunilor diplomatice, ambasade, oficii consulare.

Bogdan Aurescu: Exact. Sunt si state care in mod traditional, in practica, nu doar in ceea ce priveste Romania, ci in ceea ce priveste orice alt stat care ar organzia sectii de votare pe teritoriul lor, permit organizarea doar in sediile misiunilor diplomatice. Un exmplu in acest sens este, de pilda, Canada.

Ludovic Orban: Am solicitarea sa faceti un plan de comunicare, astfel incat romanii, in fiecare tara, sa stie exact cum se va vota si, in mod evident, sa le recomandati sa se inscrie in numar cat mai mare la votul prin corespondenta, pentru ca asta e realitatea. Noi avem acum acorduri de principiu, dar toate acordurile, probabil, sunt conditionate de evolutia pandemiei.

Bogdan Aurescu: Intr-adevar, toate aceste acorduri depind de evolutia pandemiei, pe care nimeni nu poate sa o prezica in momentul de fata. Aceste aspecte legate de situatia epidemiologica si deciziile pe care le iau autoritatile sanitare din tarile respective nu sunt negociabile, pentru ca sunt determinate de evolutia pandemiei, care nu este predictibila. De altfel, maine, impreuna cu domnul presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, voi tine la ora 17:00 o conferinta de presa in care voi prezenta stadiul pregatirii votului din strainatate din perspectiva obligatiilor celor doua institutii, Ministerul Afacerilor Externe si AEP”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani