Grid star
eveniment

TICHETELE SOCIALE: VALOAREA ACESTORA – Iata cine sunt romanii care le primesc (Document)

Ministerul Investitiilor a pus in dezbatere publica proiectul OUG privind acordarea de tichete sociale. Propunerea vizeaza adoptarea de urgenta a masurilor necesare protectiei temporare impotriva riscului de deprivare materiala, dar si a riscului de saracie. Actul normativ prevede valoarea tichetului social pe suport electronic, respectiv o valoare nominala de 250 lei, precum si faptul ca acesta se acorda odata la doua luni categoriilor de beneficiari eligibili.

Potrivit Notei de Fundamentare, ca urmare a cresterii ratei inflatiei, precum si a cresterii preturilor la utilitati si la bunurile de consum, cele mai afectate categorii principale de populatie raman pensionarii care beneficiaza de pensii cu o valoare mai mica de 1.500 lei, cu un numar estimat de peste 2,3 milioane, persoanele cu dizabilitati in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii mai mici sau egale 1.500 lei, cu un numar estimat de 400.000 de persoane, familiile cu cel putin doi copii aflati in intretinere al caror venit net lunar este mai mic sau egal cu 600 lei pe membru de familie, familiile monoparentale al caror venit net lunar este mai mic sau egal cu 600 lei pe membru de familie, familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fara adapost.

Sprijinul material pentru categoriile de populatie vulnerabile are drept scop compensarea unei parti din categoriile de cheltuieli cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichetele sociale pe suport electronic, pentru achizitionarea de produse alimentare de baza si/sau pentru asigurarea de mese calde.

Categoriile care beneficiaza de tichete sociale:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;
b) persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei;
c) familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social in conditiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.
f) persoanelor fara adapost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale in vigoare.

Reguli stricte

Reglementarea stabileste faptul ca persoanele care se incadreaza in mai multe categorii beneficiaza de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordarii acestuia. Prin exceptie de la aceasta prevedere, in situatia in care familiile prevazute la lit.c)-e) au un membru de familie ce face parte din categoriile de beneficiari prevazute la lit.a) si b), sprijinul material poate fi cumulat.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare si mese calde emise nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar sau de preschimbare in numerar. Tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare si mese calde pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea de produse alimentare si de mese calde pentru care au fost emise, conform instructiunilor entitatii achizitoare.

*Proiectul OUG

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani