Grid star
criptomonede

TOP 5 SFATURI PENTRU INCEPATORI IN TRANZACTIONAREA CRIPTO – Cointelegraph listeaza "regulile de aur” pentru a investi cu succes in 2022

Tranzactionarea criptomonedelor este, in mare masura, diferita de cea pe pietele traditionale, in special pentru ca un investitor trebuie sa porneasca din start de la premisa ca trebuie sa gestioneze fluctuatii mari de pret, noteaza CoinTelegraph. Nu este obligatoriu sa aiba cunostinte avansate in ce priveste tehnologiile blockchain, insa este strict necesar sa cunoasca si sa respecte cateva reguli de baza care pot face diferenta intre un "bilant” pozitiv sau negativ la finalul anului 2022.

Inainte de a lista "regulile de aur” ale tranzactionarii cripto, marketwatch.com noteaza o conditie obligatorie: aceea de a incepe tranzactionarea pe platforme de exchange cripto de incredere, cunoscute la nivel global, pentru a reduce pe cat posibil riscul de a pierde banii intr-o inselatorie de tip scam. In acelasi timp, documentati-va cu privire la proiectul din spatele criptomonedei in care intentionati sa investiti si mai ales luati in calcul ca fluctuatiile de pret sunt inevitabile pe piata cripto, noteaza si cointelegraph.com.

In prezent, volatilitatea bitcoin ( BTC ), masura standard pentru fluctuatiile zilnice, este de 64%, conform unor calcule care analizeaza volatilitatea anuala. Ca o comparatie, acelasi indicator pentru S&P 500 este de 17%, in timp ce specificatia de volatilitate pentru titeiul WTI este de 54%.

Cu toate acestea, investitorii de succes nu se lasa "intimidati” de impactul psihologic al unei fluctuatii neasteptate de 25% a pretului pe zi, urmand cinci reguli de baza. Din fericire, aceste tactici de a gestiona portofoliul cripto nu necesita instrumente avansate sau sume mari de bani pentru a face fata perioadelor de volatilitate ridicata, conform cointelegraph.com.

Iata cele 5 "reguli de aur” ale tranzactionarii cripto:

1. Faceti tot posibilul sa va abtineti sa "lichidati” investitia mai devreme de 2 ani

Sa presupunem ca aveti 5.000 dolari americani de investit, dar exista o mare probabilitate sa aveti nevoie de cel putin 2.000 de dolari din aceasta suma in urmatoarele 12 luni pentru calatorii sau cheltuieli casnice.

Cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa alocati in proportie de 100% economiile in cripto, deoarece s-ar putea sa fie nevoie sa va vindeti pozitia in cel mai nepotrivit moment, cum ar fi acela cand piata cripto este in declin accelerat. Chiar daca intentionati sa utilizati incasarile din fonduri DeFi (de finantare descentralizata), exista intotdeauna riscul de a pierde sume semnificative din depreciere sau chiar din atacuri cibernetice care compromit accesul la fonduri.

Pe scurt, orice fonduri ati aloca investitiilor cripto, ar trebui sa luati in calcul o perioada de "blocare” a investitiei de cel putin doi ani.

2. Planificati cu rigurozitate investitiile si evitati "ispita” de a paria economiile pe criptomonede "in trend”

Chiar si investitorii profesionisti sunt manati de asa numita "frica de a pierde momentul” ( fear of missing out - FOMO), un binecunoscut mecanism psihologic al pietelor de capital. Astfel, majoritatea jucatorilor din piata este tentata sa cedeze ispitei de a investi intr-o criptomoneda aflata pe val cat mai repede posibil. Insa aceasta "lacomie” a pietelor este rareori castigatoare.

Strategia recomandata de cointelegraph.com consta in a investi aceiasi suma in fiecare saptamana sau luna, indiferent de miscarile pietei; de exemplu, cumparand criptomoneda de 200 de dolari in fiecare luni dupa-amiaza timp de un an. Aceasta tactica elimina anxietatea si presiunea cauzate de nevoia constanta de a decide daca este momentul potrivit sa investesti sau nu.

3. Nu folositi prea multi indicatori atunci cand faceti analize de oportunitate

Exista nenumarati indicatori tehnici pentru a evalua cum ar putea evolua pretul criptomonedelor, intre care CoinTelegraph enumera media mobila, nivelurile de retragere Fibonacci, benzile Bollinger, indicele de miscare directionala, Norul Ichimoku, SAR parabolic, indicele de putere relativa si multe altele. Insa problema este ca exista posibilitati infinite pe care acesti indicatori le pot anticipa. In aceste conditii, indicatorii tehnici nu fac decat sa va deruteze.

Cei mai buni investitori au suficienta experienta pentru a sti ca citirea corecta a pietei si desigur obiceiul de a urmari constant evolutia criptomonedelor este mai importanta decat alegerea celui mai bun indicator. Unii prefera sa urmareasca corelatiile cu pietele traditionale, in timp ce altii se concentreaza exclusiv pe graficele preturilor cripto. Aici nu exista "bine” si "rau”, cu exceptia incercarii de a urmari cinci indicatori diferiti simultan, care poate debusola.

4. Invata cand sa te retragi

In cele din urma, trebuie sa fiti pregatit sa acceptati ca veti face predictii incorecte in ce priveste o parte din investitii. Chiar si cei mai buni investitori gresesc uneori si nu este nevoie sa compensati greselile prin cresterea imediata mizei pentru a recupera pierderile. Acesta este exact opusul a ceea ce ar trebui sa faceti.

Ori de cate ori ai o "mana proasta” la investitii, retrage-te din activitatea de tranzactionare pentru cateva zile. Impactul psihologic al pierderilor este o povara grea si va va afecta negativ capacitatea de a planifica investitiile cu sange rece Chiar daca apare o oportunitate clara, este indicat sa va abtineti sa "pariati” intr-un moment in care sunteti pe pierdere. Mergeti la o plimbare sau incercati sa va organizati viata in afara activitatii de tranzactionare. Este o strategie care va va ajuta sa va pastrati „sangele rece”. Investitorii de succes nu sunt cei mai talentati, ci cei care supravietuiesc cel mai mult

5. Continuati sa investiti din castiguri

Aceasta ar putea fi cea mai grea lectie dintre toate, deoarece investitorii au tendinta naturala de a obtine profit din pozitiile castigatoare. Insa, asa cum s-a precizat anterior, volatilitatea pietei cripto este extrem de ridicata, asa ca urmarirea unui castig de 30% nu va acoperi pierderile anterioare (sau viitoare).

In loc sa vanda pozitiile castigatoare, investitorii ar trebui sa cumpere mai multe astfel de pozitii. Desigur, nu este indicat sa neglijam datele pietei sau sentimentul general, dar daca asteptarile tale raman optimiste, atunci ia in considerare suplimentarea pozitiei pana cand piata generala semnaleaza o forma de slabiciune.

In cele din urma, cineva va obtine un castig de 300% sau 500% fiind curajos si pastrand pozitiile cele mai profitabile. Acestea sunt randamentele la care te asteptai cand ai decis sa intri pe o piata atat de riscanta, asa ca nu-ti fie teama cand apar.

Și, în cele din urma, o regula a invingatorilor este aceea ca fiecare regula este menita sa fie incalcata. Daca ar fi existat o foaie de parcurs pentru succesul tranzactionarii cu criptomonede, multi oameni ar fi gasit-o dupa multi ani, iar randamentele s-ar estompa rapid. De aceea ar trebui sa fii mereu gata sa-ti incalci propriile reguli din cand in cand.

Nu urmati orbeste sfaturile de investitii de la influenceri sau de la alti investitori experimentati, pentru ca fiecare are propriul apetit pentru risc si capacitatea de a reveni pe plus dupa un esec neasteptat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani