Grid star
banci

TUPEU MAXIM: CITU II DA INDICATII LUI ISARESCU – Premierul ii traseaza sarcini guvernatorului BNR: “Sper ca nu am ratat o masura in trecut si acum sa ne grabim”

Tupeu maxim: dupa ce a prabusit economia Romaniei si a aruncat tara in haos, premierul Florin Citu s-a apucat sa ii dea indicatii guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (foto).

Concret, premierul Florin Citu a reactionat joi, 14 octombrie 2021, in termeni destul de critici, dupa ce BNR a decis majorarea dobanzii de politica monetara de la 1,25% la 1,5% pe an, contrar asteptarilor din piata. In acest sens, Citu a precizat ca spera ca BNR sa nu fi ratat in trecut vreo masura de reducere a inflatiei. Mai mult, Citu a vorbit inclusiv despre o eventuala punere in pericol a cresterii economice din cauza masurilor BNR.

De asemenea, prim-ministrul i-a trasat sarcini lui Mugur Isarescu, cerandu-i sa convoace un comitet de macrostabilitate, dar mentionand ca guvernatorul BNR va decide cand o va face.

Redam declaratiile premierului Florin Citu:

“Cred ca ati vazut cu totii, ieri, informatii despre evolutia preturilor, informatii ingrijoratoare, dinamica preturilor a depasit estimarile Bancii Nationale si, aici, bineinteles, politica monetara in Romania este independenta, deciziile, bineinteles, sunt ale Bancii Nationale, dar as vrea sa mentionez un lucru: cred ca este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator cand sa il faca. Daca aceasta inflatie este doar temporara, deci daca o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok si vom merge pe ceea ce estimeaza Banca Centrala. Eu sper doar ca nu am ratat o masura in trecut si acum sa ne grabim sa reducem preturile prin masuri de politica monetara restrictiva, care ar putea sa puna in pericol cresterea economica, dar sunt sigur ca Banca Nationala ia cele mai bune masuri si le va lua pentru a asigura ca inflatia va scadea in perioada urmatoare si va reveni pe trend descrescator, asa cum arata estimarile Bancii Centrale.

(…)

Ma gandesc, pentru ca am vazut estimarile Bancii Centrale, eu va spun acum, ma uit la evolutia inflatiei. Este clar ca este o surpriza si vreau sa stiu, adica Banca Centrala ne va comunica daca este o surpriza temporara sau daca este ceva permanent. Daca este ceva permanent, era mult mai bine sa fie atacat din trecut, decat acum, pentru ca e efortul ar fi mult mai mare acum sa reduci inflatia, dar cu siguranta Banca Centrala are cele mai bune masuri si le va lua in perioada urmatoare”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani