Grid star
eveniment

VACCINUL IMPOTRIVA COVID – Anuntul lui Iohannis

Klaus Iohannis a oferit informatii despre vaccinul impotriva Covid. Concret, presedintele Romaniei a anuntat ca acesta va fi furnizat tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

In acest sens, Klaus Iohannis (foto) a precizat ca va cere liderilor UE sa creasca finantarile in cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgenta, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinul impotriva Covid. Totusi, Klaus Iohannis nu a precizat cand va fi disponibil vaccinul impotriva Covid, limitandu-se la a afirma ca spera ca acesta sa apara pe piata cat mai repede.

Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odata ce va deveni disponibil, speram cat mai repede, el va fi furnizat catre toate statele membre. Este insa nevoie – si voi sublinia acest lucru - de cresterea finantarii disponibile in cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgenta, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri. - Klaus Iohannis

Declaratiile lui Iohannis au fost facute, joi seara, 29 octombrie 2020, inainte de videocoferinta cu membrii Consiliului European pe tema masurilor privind gestionarea pandemiei COVID 19.

Iata declaratiile presedintelui Romaniei Klaus Iohannis:

Peste cateva minute voi participa la reuniunea membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID 19.

Vom avea periodic astfel de reuniuni pentru a analiza evolutia raspunsului Uniunii Europene la pandemie, cu scopul, evident, de a consolida cooperarea dintre statele membre, in vederea limitarii raspandirii virusului si contracararii efectelor acestuia.

Ne aflam, din pacate, intr-un veritabil val doi al pandemiei, iar daca ne uitam la cifrele raportate zilnic observam ca se inregistreaza recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor in majoritatea tarilor europene.

La nivel european, efortul de a reduce curba infectiilor trebuie sa fie unul colectiv, pentru ca pana cand nu vom fi cu totii in siguranta, nimeni nu va fi cu adevarat ferit de pericolul contaminarii.

Solidaritatea este cuvantul de ordine si, cred eu, cheia care ne va permite sa depasim aceasta teribila incercare.

Schimbul de informatii si bune practici intre statele membre trebuie accelerat si este nevoie, in continuare, de o coordonare sporita in multe domenii, precum si de masuri urgente pentru a raspunde adecvat la noul val al pandemiei.

In aceasta seara vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionarii coordonate a pandemiei de COVID-19, cu accent pe stadiul achizitionarii de medicamente necesare tratamentului, procesul de achizitie de vaccinuri, strategiile de testare, recunoasterea reciproca a testelor, abordarea privind carantina si urmarirea contactelor transfrontaliere.

Eu mi-am propus sa subliniez, in fata partenerilor europeni, importanta asigurarii unei bune functionari a Pietei Unice si a liberei circulatii in cadrul Uniunii Europene.

Totodata, vom discuta despre necesitatea asigurarii de rezerve adecvate si suficiente de medicamente si echipamente medicale in toate statele membre.

Avem experienta primului val, cand achizitionarea acestora a fost extrem de dificila si, pana la urma, foarte costisitoare, si acum trebuie sa luam toate masurile necesare pentru a evita o situatie similara. Solutii sunt, si le voi reaminti si in cadrul reuniunii, ma refer la rezervele de stocare RescEU, cum se numesc, si achizitiile comune, care s-au dovedit deosebit de utile.

Un alt subiect important al videoconferintei din aceasta seara il reprezinta masurile specifice legate de testare, izolare si carantina, precum si de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre.

Este absolut necesara o abordare unitara la nivelul tuturor tarilor din Uniunea Europeana, prin convenirea unor criterii si instrumente comune in ceea ce priveste recunoasterea reciproca a rezultatelor testelor.

Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odata ce va deveni disponibil, speram cat mai repede, el va fi furnizat catre toate statele membre. Este insa nevoie – si voi sublinia acest lucru - de cresterea finantarii disponibile in cadrul Instrumentului pentru Sprijin de Urgenta, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri.

Va multumesc si va doresc multa sanatate!”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani