Grid star
eveniment

VESTI BUNE PENTRU PARINTI: SE CONSTRUIESC 124 DE CRESE – Finantarea va fi asigurata cu bani europeni. Lista locatiilor

Ministerul Dezvoltarii a selectionat cele 60 de crese care vor fi construite prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), pentru care a fost lansat apelul de proiecte in data de 30 iunie, si pentru care autoritatile publice locale au depus 228 cereri de finantare, a anuntat ministrul Cseke Attila (foto).
Acestea li se alatura celorlalte 64 de crese (proiecte mature) care au primit deja finantare europeana, ca urmare a semnarii contractelor la inceputul lunii septembrie.
Astfel, dupa cum ne-am asumat, asiguram o finantare de aproape 300 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru constructia a 124 de crese noi, moderne si prietenoase cu mediul, care vor asigura 7.450 de locuri suplimentare in cresele de stat”, a declarat ministrul Dezvoltarii.
Toate cele 124 de crese vor fi finantate in integralitate de Ministerul Dezvoltarii, iar finantarea va include si racordarea la utilitati, nemaifiind necesara nicio contributie financiara din partea  autoritatilor beneficiare.

Dotari ultra-moderne

Cresele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare si fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie si apa calda din surse regenerabile, iar anvelopa cladirii va fi foarte bine izolata termic, cu usi si geamuri izolante. Cladirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de caldura cu puturi forate in mare adancime, care asigura un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp.
In acelasi timp, aceste crese vor reduce impactul fenomenului de efect de sera, iar cladirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, si, in acest fel, cheltuielile vor fi mici.
In functie de marimea lor, noile crese vor asigura locuri pentru 40-110 copii si vor avea sali de joaca, dormitoare, sala pentru festivitati, bucatarie si spalatorie proprii, cabinet medical, spatii administrative si spatiu de joaca amplu, in aer liber.

*Lista celor 60 de crese care urmeaza sa fie construite cu finantare europeana

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani