Grid star
eveniment

VISUL LUI DRAGNEA S-A IMPLINIT – Parlamentul a transformat in realitate o mai veche dorinta a fostului presedinte PSD

Fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea (foto) isi vede din inchisoare visul implinit. Caci Parlamentul Romaniei a transformat in realitate o mai veche dorinta a sa. Una pe care a expus-o in perioada in care era presedinte al Camerei Deputatilor, iar PSD se afla la guvernare.

Ne referim la proiectul de lege votat in urma cu cateva zile de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, prin care se interzice vanzarea terenurilor agricole catre straini, daca acestia nu indeplinesc anumite conditii.

Astfel, proiectul de lege votat de Parlament vine la fix un an dupa ce Liviu Dragnea sustinea ca trebuie limitat accesul strainilor la a cumpara pamant in Romania. Dragnea explica la acel moment ca o asemenea masura este necesara avand in vedere ca agricultorii romani trebuie sprijiniti.

Au spus agricultura Romaniei este praf, e inapoiata, nu avem sanse, hai sa vindem si terenuri. Avem legea vanzarii terenurilor in Camera Deputatilor, o vom adopta. Asta inseamna ca vreau sa limitam accesul strainilor la a cumpara pamant din Romania. Foarte bine, sa cumpere, dar sa se stabileasca aici.

Sa stopam, ca procesul acum a inceput sa se subtieze, pentru ca noi, ridicand foarte mult agricultura, oamenii nu mai vor sa-si vanda terenurile pentru ca au inceput sa aiba venituri din agricultura. Pentru ca nimic nu a fost intamplator, agricultura pusa la pamant. Un om care avea un hectar, doua, cinci hectare spunea: 'Mai bine imi iau acum niste bani si ii folosesc decat sa il tin pe asta ca oricum nu am cu ce sa-l muncesc, nu ma ajuta nimeni'“, spunea Liviu Dragnea, in 13 mai 2019.

Ei bine, la un an de la aceasta declaratie, Parlamentul Romaniei a facut fix ceea ce fostul presedinte PSD cerea. Si chiar cu criteriile sugerate de Dragnea, constand in obligatia strainilor care vor sa cumpere terenuri agricole de a avea resedinta in Romania. Asa cum Lumea Banilor a dezvaluit, in 3 iunie 2020 Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege initiat de 164 de senatori si deputati pentru “modificarea si completarea Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii–cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului”. Legeaa ajuns la presedintele Klaus Iohannis, urmand ca acesta sa decida daca o promulga sau nu.

Cea mai importanta prevedere a proiectului priveste introducerea interdictiei ca strainii sa poata cumpara terenuri agricole in Romania. Iar prin straini, nu trebuie sa se inteleaga persoane care au o alta nationalitate, ci doar cei care nu locuiesc in Romania cu acte legale de cel putin 5 ani. De asemenea, acestia trebuie sa fi desfasurat activitati agricole in Romania cel putin de 5 ani, dar si sa fie inregistrati de autoritatile fiscale romane tot de cel putin 5 ani.

Iata prevederile privind conditiile in care se pot vinde terenurile agricole:

„Art. 41 . – (1) In cazul in care titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan se poate face catre persoanele fizice cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a) sa aiba domiciliul/resedinta situat/situata pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare;

b) sa desfasoare activitati agricole pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii acestei oferte;

c) sa fie inregistrata de autoritatile fiscale romane cu minimum 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.

(2) In cazul in care titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan se poate face catre persoanele juridice cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

a) sa aiba sediul social si/sau sediul secundar situat pe teritoriul national, pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare;

b) sa desfasoare activitaţi agricole pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan;

c) sa prezinte inscrisurile din care sa reiasa ca, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezinta venit din activitati 6 agricole, asa cum sunt prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale;

d) asociatul/actionarul care detine controlul societatii sa aiba domiciliului situat pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan;

e) in cazul in care in structura persoanelor juridice, asociatii/actionarii care detin controlul societatii sunt alte persoane juridice, asociatii/actionarii care detin controlul societatii sa faca dovada domiciliului situat pe teritoriul national pe o perioada de cel putin 5 ani, anterior inregistrarii ofertei de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan”.

* Cititi aici integral proiectul de lege privind interzicerea vanzarii terenurilor agricole catre straini

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani