1 MILION LEI PENTRU O DESPAGUBIRE FACULTATIVA – Banii au fost platiti. Informatii de la asiguratori privind dauna
22 September 2023 14:17 Lumea Banilor 887Cea mai mare despagubire achitata in 2022 in baza unei asigurari facultative de locuinta de catre o companie membra a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a fost de peste 1.13 milioane lei (231.000. euro), ca urmare a producerii unui incendiu.
Totodata, potrivit UNSAR, in 2022, 82% dintre cele mai mari 50 de despagubiri achitate in baza asigurarilor de locuinte au fost acordate tot pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii. Valoarea totala a despagubirilor platite in aceste cazuri se ridica la 11.5 milioane lei, in crestere cu 21% fata de 2021.
Probleme cu focul
Acest top este completat de daune provocate de alte riscuri, cum ar fi:
-alunecari de teren (12%);
-avarii la instalatiile de apa (4%);
-inundatii ca fenomen natural (2%).
UNSAR sustine ca 19 incendii afecteaza, in medie, in fiecare zi, locuintele din Romania, acestea ramanand in topul riscurilor care pun cel mai mult in pericol casele.
Diferenta dintre asigurarea facultativa si cea obligatorie
Asigurarea facultativa pentru locuinta ofera un nivel suplimentar de protectie fata de cea obligatorie PAD, aceasta acoperind, in plus fata de dezastrele naturale, si alte riscuri, precum: incendiu, explozie, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, precum si alte situatii neprevazute – inundatii produse vecinilor, defectiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice / electrocasnice.
"Asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru locuintele care sunt asigurate printr-o polita obligatorie (PAD). Aceasta acopera 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare. In schimb, printr-o asigurare facultativa, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala”, arata UNSAR.