Grid star
eveniment

​500.000 DE ROMANI SI-AU PLATIT FACTURILE CU BANI EUROPENI – Bilant privind cardurile de energie

Cardurile de energie au fost distribuite in peste 2 milioane de locuinte. Ministrul Investitiilor, Marcel Bolos, anunta ca jumatate de milion de familii si-au platit deja facturile din bani europeni.

Astfel, in perioada 20 februarie – 16 martie 2023, romanii vulnerabili au utilizat 155 milioane lei pentru plata facturilor la utilitati, prin intermediul cardurilor de energie. In total, au fost efectuate peste 500.000 de plati, din care 88.000 (17,6%) prin mijloace electronice.

"La mai putin de o luna de la startul utilizarii cardurilor pentru energie, mai mult de jumatate de milion de familii au folosit banii pusi la dispozitie din fonduri europene pentru a-si achita facturile. Beneficiarii au la dispozitie trei metode de plata, pentru a achita repede si simplu facturile la energie. Sunt 9.000 factori postali si agenti postali cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plati facturile. De asemenea, a crescut numarul celor care achita online, fata de primele zile de utilizare a aplicatiei. Avem deja 88.000 astfel de plati. Am incercat, impreuna cu Posta Romana, sa punem la dispozitia beneficiarilor toate informatiile necesare pentru a-i sprijini pe parcursul implementarii programului, iar pentru situatiile punctuale acestia primesc ajutor prin call center-ul dedicat 0319966”, a declarat Bolos.

Peste 2 milioane de carduri, distribuite catre beneficiari

Pana in prezent, 2.110.134 de carduri au ajuns la beneficiari, urmand ca numarul lor sa mai creasca pe masura ce se solutioneaza anchetele sociale.

Reamintim ca, in situatia in care la un loc de consum sunt luate in calcul veniturile unei persoane care nu mai locuieste acolo, autoritatile recomanda:

a) reglementarea juridica a situatiei reale;

b) solicitarea unei anchete sociale la primarie, care sa stabileasca numarul si persoanele care locuiesc in fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Posta, iar ulterior se actualizeaza lista.

Beneficiaza de aceasta masura aproximativ 4 milioane de romani, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde lei.

Doua transe de cate 700 lei

Ajutorul se acorda in doua transe, a cate 700 lei fiecare, si poate fi utilizat pentru plata urmatoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termica in sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, pacura, peleti si alte materiale de incalzire.

In baza cardului se pot efectua plati in urmatoarele perioade:

• Pentru transa I – valoare de 700 lei, in perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

• Pentru transa II – valoare de 700 lei, in perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor transe se pot folosi pana la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat in afara termenului de valabilitate prevazut.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani