Grid star
camere de comert

AFACERILE DE LA MAREA NEAGRA – Transportul si conectivitatea, esentiale pentru dezvoltare

Transportul si conectivitatea sunt elemente esentiale pentru dezvoltarea afacerilor din statele membre ale Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) – entitate a carei presedintie este acum detinuta de catre Romania.

Este principala idee desprinsa din reuniunea de vineri, 27 noiembrie 2020, a Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe din statele-membre OCEMN, aceasta fiind a patruzeci si doua editie a evenimentului.

Din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la conferinta OCEMN organizata prin videoconferinta a participat Lazar Comanescu, consilier al presedintelui CCIR, Mihai Daraban.

Doua evenimente romanesti in 2020

Pe parcursul acestui an, CCIR a organizat doua evenimente importante, cu scopul de a informa si sprijini mai bine antreprenorii din tarile OCEMN, in incercarile acestora de a-si moderniza si eficientiza activitatea si, in cele din urma, de a spori capacitatea operatorilor economici de a accesa pietele externe. Astfel, seminarul „Cresterea performantei companiilor din regiunea extinsa a Marii Negre”, precum si conferinta online dedicata „Oportunitatilor economiei circulare pentru IMM-uri din regiunea Marii Negre” au pus accentul pe identificarea unor solutii viabile pentru antreprenorii din aceasta zona de a-si dezvolta si extinde afacerile pe termen lung, se arata in mesajul presedintelui CCIR Mihai Daraban, transmis de catre consilierul Lazar Comanescu.

Presedintele CCIR a subliniat importanta transportului si a conectivitatii pentru dezvoltarea parteneriatelor economice din zona:

CCIR a lansat o initiativa, in toamna anului 2020, cu scopul de a valorifica transportul maritim prin Canalul Suez al navelor cu Certificat de origine in regiunea extinsa a Marii Negre. Scopul este de a stabili preturi preferentiale pentru navele de marfa din statele membre ale OCEMN care tranziteaza Canalul Suez, precum si de a face din regiunea Marii Negre si porturile sale o destinatie mai atractiva pentru companiile de transport maritime”.

Evenimentul de vineri incheie seria de reuniuni online organizate de presedintia in exercitiu a Romaniei la OCEMN, fiind precedata de reuniunea Comitetului Inaltilor Functionari ai OCEMN, desfasurata in data de 26 noiembrie 2020, unde a participat Eduard Costin, directorul Directiei de Relatii Externe CCIR. Acesta a prezentat succint realizarile presedintiei in exercitiu a CCIR la Consiliul de Afaceri al OCEMN. Cu acest prilej, Costin a informat cu privire la organizarea celei de-a saizeci si doua reuniuni a Consiliului Director din cadrul Consiliului de Afaceri al OCEMN, in format digital. In acest context, CCIR va preda presedintia Consiliului de Afaceri al OCEMN catre Camera de Comert si Industrie a Albaniei.

Consiliul de Afaceri al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (CA OCEMN) a fost infiintat la 30 august 1992 si a devenit operational la 1 mai 1993. La sfarsitul lunii martie 1995, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, prin presedintele ei, a fost desemnata de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei ca reprezentanta a comunitatii de afaceri din Romania in acest Consiliu, luand parte la activitatea acestuia.

Statele-membre ale CA OCEMN sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Serbia, Rusia, Turcia si Ucraina.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani