Grid star
antreprenoriat

AJUTOR DE STAT: PESTE 2 MILIOANE DE EURO PE INTREPRINDERE – Ministrul de Finante anunta care este planul: “Printre optiunile evaluate se numara acordarea directa a unor garantii financiare”

Ministrul de Finante, Adrian Caciu (foto stanga, langa premierul Ciuca), anunta noi masuri pentru sprijinirea economiei. Printre optiunile evaluate se numara acordarea directa a unor garantii financiare de maximum 1 milion de euro/companie, pentru sustinerea investitiilor in diversificarea ofertei si consolidarea cotelor de piata.

O alta optiune este acordarea de garantii guvernamentale de pana la 90% pentru cresterea capacitatii de productie sau reconversia de la intermediere la productie, prin Programul IMM Prod. Pentru intreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi in limita maxima de 2,3 milioane euro/intreprindere.

Adrian Caciu si Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au discutat cu reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Roman de Contragarantare si Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de masuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri.
”Mediul de afaceri este motorul economiei romanesti, iar statul trebuie sa asigure combustibilul necesar functionarii sale. Astfel, utilizam corect impozitele si taxele platite de companiile private si le returnam acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru ca astfel asiguram continuarea functionarii economiei si locurile de munca pentru salariati", a declarat ministrul Finantelor.

”Fermierii si producatorii din industria alimentara au nevoie urgenta de capital si imi doresc sa venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cat mai bine materia prima in zona de procesare, pentru a obtine produse cu valoare adaugata", a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii.

Garantii guvernamentale de pana la 90%

Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garantii guvernamentale de pana la 90% companiilor, care isi localizeaza productia in mediul rural si urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garantii guvernamentale de pana la 90% companiilor, pentru a finanta cresterea capacitatii de productie sau reconversia de la intermediere la productie.
Potrivit Finantelor, indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garantii guvernamentale companiilor din constructii pentru asigurarea lichiditatilor si finantarea investitiilor, prin Programul Garant Construct.
Conform prevederilor Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru intreprinderile din domeniul agriculturii - productie primara de pana la 290.000 euro/intreprindere, iar pentru intreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului, valoarea maxima a grantului nu poate depasi 345.000 Euro.

Acordarea de granturi

Pentru intreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi in limita maxima de 2,3 milioane euro/intreprindere.
“De asemenea, reamintim faptul ca la finalul lunii decembrie 2021, guvernul a aprobat prelungirea pana la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest si a subprogramului AGRO IMM INVEST, prin care se pot acorda garantii guvernamentale in valoare de pana la 345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, pana la 290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole si pana la 2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar”, mai arata ministerul de Finante.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani