Grid star
eveniment

ANUNT DIN GUVERN DUPA DECIZIA LUI PUTIN - Mesajul pentru romani

Guvernul Romaniei reactioneaza dupa ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat ca gazul rusesc ar trebui platit in ruble (click aici pentru a citi).

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), spune ca "noul act de santaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede ca plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui facuta in ruble pentru contractele de export catre tari neprietenoase”.
Popescu a scris pe facebook ca Romania sustine luarea unei pozitii unitare a UE ca raspuns in fata acestui nou gest de agresiune mascata.

Nu exista motive de panica

Ministrul Energiei are si un mesaj pentru romani: Romania este una dintre cele mai putin dependente state de gazul rusesc. Asa ca nu exista motive de panica, avem suficiente stocuri.
Potrivit ministrului Energiei, nici statul roman si nici companiile nu au contracte cu Gazprom, ci exista intermediari ai companiei rusesti care vand gaze in Romania.

Iata anuntul ministrului Energiei:

"Noul act de santaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede ca plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui facuta in ruble pentru contractele de export catre tari neprietenoase. In primul rand, Romania sustine luarea unei pozitii unitare a UE ca raspuns in fata acestui nou gest de agresiune mascata. Trebuie sa fim solidari si uniti pentru a dovedi, din nou, ca nu ne lasam cumparati la bucata!
Alaturi de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o pozitie comuna, iar in acest moment se face o analiza juridica la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anuntata de Federatia Rusa. Am un mesaj si pentru cetateni: Romania este una dintre cele mai putin dependente state de gazul rusesc. Asa ca nu exista motive de panica, avem suficiente stocuri.

Statul nu are contract cu Gazprom

Totodata, nici statul roman si nici companiile NU au contracte cu Gazprom, ci exista intermediari ai companiei rusesti care vand gaze in Romania. Cu privire la solutiile pe termen scurt, mediu si lung Uniunea Europeana lucreaza la operationalizarea unei platforme pentru achizitionarea in comun a gazelor naturale.
De asemenea, as dori sa precizez ca in ultimele luni am avut numeroase discutii pentru a ajunge sa avem surse de aprovizionare si rute de transport diversificate. Suntem foarte aproape sa finalizam aceste acorduri. In plus, vom demara in curand investitii pentru cresterea surselor de productie de energie, cu finantare din PNRR si Fondul pentru modernizare”.

Tarile "neprietenoase”

Vladimir Putin a anuntat ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi. Vladimir Putin a dat si un ultimatum: in cazul in care plata in ruble va fi refuzata, incepand de vineri, 1 aprilie 2022, furnizarea gazelor catre tarile din Europa va fi sistata. Ramane de vazut daca 1 aprile va fi „Ziua z” in ceea ce priveste gazele rusesti, sau Putin se va razgandi, din nou.


Iata declaratia presedintelui Rusiei:


"Astazi am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase. Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi, incepand de maine.
Daca platile nu vor fi facute in acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plata din partea clientilor, cu toate consecintele de rigoare. Nimeni nu ne da noua nimic pe gratis si nici noi nu avem de gand sa facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani