Grid star
eveniment

Avertismentul agentiei de rating Fitch dupa masurile de austeritate luate de Guvern: inflatia ar putea creste si mai mult

Riscurile de implementare ale masurilor de austeritate luate de Guvernul Bolojan (click aici pentru a citi) nu pot fi ignorate, anunta agentia de rating Fitch. Potrivit analistilor, peste jumatate din veniturile suplimentare preconizate pentru acest an provin dintr-o crestere cu 2 puncte procentuale a cotei standard de TVA la 21% si a cotelor reduse actuale de 5% si 9% la o singura cota de 11% incepand cu lun august. Acest lucru ar putea genera o inflatie mai mare, care va eroda si mai mult veniturile reale.

Implementarea celui mai recent pachet de consolidare al Romaniei va sta la baza previziunilor fiscale actualizate la revizuirea ratingului suveran (('BBB minus, perspectiva negativa'), programata pentru 15 august, arata Fitch Ratings. Se mai precizeaza ca reducerea deficitului si stabilizarea datoriei sunt esentiale pentru stabilirea ratingului suveran .

“Guvernul estimeaza ca impactul bugetar este de 1,1% din PIB in acest an si de 3,5% in 2026. Impactul total este echilibrat intre masurile de venituri si cheltuieli, primul val intrand in vigoare la 1 august, urmat de masuri suplimentare de la 1 ianuarie 2026”.

Deficit urias

Reamintim ca executia bugetului general consolidat in primele cinci luni din 2025 s-a incheiat cu un deficit de 64,23 miliarde lei, respectiv 3,39% din PIB fata de deficitul de 60,10 miliarde lei, respectiv 3,41% din PIB aferent celor cinci luni ale anului 2024.
Potrivit Ministerului de Finante,  veniturile totale au insumat 256 miliarde lei in primele cinci luni ale anului 2025, inregistrand o crestere de 13,6% (an/an), sustinuta de atat de avansul veniturilor curente - in principal impozitul pe salarii si venit, contributii de asigurari, accize, cat si de evolutia veniturilor din fonduri europene. Exprimate ca pondere in PIB veniturile totale au crescut cu 0,7 puncte procentuale (+0,5 pp in cazul veniturilor curente si +0,2 pp la fonduri europene). 
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 25,71 miliarde lei, inregistrand o crestere de 21,7% (an/an), determinata de avansul semnificativ al incasarilor din impozitul pe dividende (+86,3%), pe seama dividendelor distribuite in anul 2024, cu retinerea cotei de impozit de 8%.
Totodata, o dinamica pozitiva a fost consemnata si in cazul incasarilor din impozitul pe salarii (21,3%) - peste dinamica fondului de salarii din economie (12,1%1 ), evolutia acestei categorii de venituri fiind influentata de eliminarea facilitatilor fiscale acordate salariatilor din sectorul constructii, agricol, industria alimentara si a activitatilor de creare de programe pentru calculator.


 


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani