Grid star
eveniment

BANI FARA NUMAR PENTRU MEMBRII CONSILIILOR DE ADMINISTRATIE – Proiectul de lege care prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului nu se suspenda si se poate cumula cu suma primita ca membru CA a primit avize pozitive (Avizele)

Avize pozitive in Camera Deputatilor pentru proiectul de lege care stipuleaza ca plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda pentru membrii care raman in consiliile de administratie (CA) ale companiilor si sunt platiti pentru acest lucru. Conditia este ca aceasta calitatea de membru al CA sa fi fost dobandita anterior solicitarii indemnizatiei pentru copil.

Prevederea apare in proiectul de Lege pentru completarea art.16 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, adoptat deja de Senat si aflat acum in Camera Deputatilor. Proiectul a fost initiat de 47 de parlamentari PNL, PSD, AUR si ai minoritatilor, printre care si Gabriela Firea (foto).

Concret, daca initiativa va fi adoptata si de deputati, beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului nu mai este obligat sa isi dea demisia dintr-o functie de reprezentare in cadrul unui consiliu de administratie ca sa primeasca indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
Comisia pentru Sanatate si Familie a avizat favorabil proiectul:

“Membrii comisiei au examinat proiectul de lege supus avizarii. In urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru sanatate si familie au hotarat, cu majoritate de voturi, avizarea favorabila a proiectului de lege”.

Si Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati a dat unda verde modificarilor legislative:

Prezentul proiect de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010, in sensul introducerii unei noi situatii de exceptare de la suspendarea platii indemnizatiei pentru cresterea copilului, si anume, persoanele care primesc indemnizatii in calitate de membru al consiliilor de administratie, calitate dobandita anterior solicitarii drepturilor. In urma dezbaterilor, Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati a hotarat, cu majoritate de voturi, avizarea favorabila a proiectului de lege”.

In prezent legea prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Este exceptata de la aceasta prevedere, conform art.16. alin. 3 din Ordonanta de Urgenta 111/2010, persoana care:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei.


Astfel, se cere ca prevederile alin.(3) ale art.16 sa fie completate cu situatia in care beneficiarul detine o functie de reprezentare intr-un consiliu de administratie, sub conditia ca aceasta calitate sa fi fost dobandita anterior solicitarii drepturilor si pana la finalizarea mandatului.


Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului:


In perioada implementarii OUG 148/2005 si, mai tarziu, a Ordonantei de urgenta 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, au aparut o serie de cazuri particulare. Cele mai multe dintre aceste situatii au fost reglate, insa, pe masura ce
parintii/beneficiarii solicita drepturile legale constata ca se afla in situatii inca neprevazute de lege. De exemplu, in cuprinsul alin.(3) al art.16 au fost prevazute mai multe situatii in care plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda. Cu toate acestea, legiuitorul nu a prevazut situatia in care persoana indreptatita, la momentul solicitarii concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului se afla in exercitarea unui mandat de reprezentare intr-un consiliu de administratie. Practic, prin solicitarea concediului si indemnizatiei, beneficiarul este obligat sa isi dea demisia dintr-o functie de reprezentare in cadrul unui consiliu de administratie.

Fata de aceasta situatie, propunem ca prevederile alin. (3) ale art.16 sa fie completate cu situatia particulara in care beneficiarul detine o functie de reprezentare intr-un consiliu de administratie, sub conditia ca aceasta calitate sa fi fost dobandita anterior solicitarii drepturilor si pana la finalizarea mandatului”.


Iata forma proiectului de lege adoptata de Senat:


*Cititi aici expunerea de motive a proiectului de Lege pentru completarea art.16 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

*Cititi aici avizul Comisiei pentru sanatate si familie

*Cititi aici avizul Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani