Grid star
eveniment

BANI PENTRU ROMANI: PREMIERUL DA RAPORTUL – Nicolae Ciuca anunta stadiul masurilor. Sumele acordate

Premierul Nicolae Ciuca a dat raportul cu privire la implementarea masurilor incluse in programul ”Sprijin pentru Romania”. Potrivit acestuia, majoritatea au fost deja aprobate la o luna dupa ce Coalitia de Guvernare a lansat acest program.

Astfel, peste doua treimi din pachetul de sprijin in valoare totala de 17,3 miliarde de lei sunt active si produc efecte. Implementarea acestor solutii implica o finantare din fonduri nationale si europene de 11,5 miliarde de lei.

Premierul a precizat ca vestea primita recent de la Bruxelles privind sustinerea din fonduri europene a masurilor sociale incluse in "Sprijin pentru Romania" este urmata de o alta decizie favorabila economiei.Astfel, investitorii romani vor beneficia de inca 412 milioane euro sub forma de granturi pentru activitati productive.

Beneficiarii

Prin masurile cuprinse in Programul "Sprijin pentru Romania", adoptate de Guvern si Parlament, in economie intra finantari de opt miliarde de lei.
Beneficiaza de sprijin:
• Investitiile cu impact major in economie, a caror valoare depaseste 1 milion de euro – aceasta schema de ajutor de stat are la dispozitie 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regionala
• Companiile din sectorul transportului rutier de marfuri si persoane pentru a compensa cresterea preturilor la carburant - 300 de milioane de lei;
• Proiectele de investitii aflate in derulare – prin doua Ordonante de Urgenta aprobate de Guvern sunt puse la dispozitie 5,2 miliarde de lei din fonduri nationale si europene pentru a preintampina eventuale blocaje in derularea proiectelor din cauza cresterii preturilor la materiale de constructii, utilaje, forta de munca;
• Fermierii romani au la dispozitie 300 de milioane de euro - granturi pentru capital de lucru, si muncitorii din agricultura, sector in care salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din constructii.

Protejarea populatiei de efectele cresterii preturilor

Nicolae Ciuca anunta ca o parte consistenta a pachetului de masuri are in vedere protejarea populatiei de efectele cresterii preturilor si ale perioadei dificile pe care o traversam. Masuri sociale stabilite pana acum prin Programul "Sprijin pentru Romania" au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei.
• A fost aprobata, recent, in Guvern, acordarea de tichete sociale in valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse;
• Aproximativ 3 milioane de persoane - pensionari, persoane cu dizabilitati, familii cu venituri mici si persoane fara adapost - beneficiaza de aceste vouchere o data la doua luni, bani pe care ii pot folosi pentru a-si cumpara produse alimentare sau, in masura in care vor dori acest lucru, o masa calda. Valoarea totala a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar jumatate din bani provin din fonduri europene.

Norma de hrana, dublata

In Parlament, a fost dublata norma de hrana pentru pacientii din spitale si pentru varstnicii institutionalizati - de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de aceasta masura. Valoarea totala este de aproximativ 270 de milioane de lei.

Alocatia zilnica de hrana pentru copiii din sistemul institutionalizat creste de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, in functie de varsta. Valoarea este de aproximativ 86 milioane.
• De asemenea, a fost prelungita acordarea somajului tehnic pentru angajatii din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejandu-le astfel locurile de munca.

Masurile pregatite

In continuare, Guvernul anunta ca pregateste urmatoarele masuri de sprijin economice si sociale anuntate in "Sprijin pentru Romania".
• Ministerul Agriculturii are in etapa avansata proiectul prin care fermierii vor beneficia de 200 de milioane de euro pentru procesarea materiei prime in Romania. Este o masura care, alaturi de celelalte luate pentru sustinerea sectorului agricol, va avea efect si asupra preturilor produselor agricole;
• Programul Kurzarbeit aflat acum in vigoare pana la inceputul lui iunie, va continua in perioada urmatoare;
• Va fi stimulata cresterea voluntara a salariului minim lunar pe economie, de catre angajatori, cu 200 de lei pe luna, prin exceptarea impozitarii suplimentare a sumei ce reprezinta majorarea. Masura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariati.
• Acordarea voucherelor de 30 de euro lunar elevilor care primesc burse sociale este o alta masura pe care Ministerul Educatiei o are pregatita.
• Ministerul Familiei pregateste doua proiecte de acte normative:
– o Hotarare de Guvern si o Ordonanta de Urgenta - care vor pune in aplicare programele de sprijin pentru tineri si masurile de protectie si imbunatatire a vietii copiilor institutionalizati.
"Guvernul Romaniei va continua sa actioneze cu responsabilitate, utilizand toate resursele pe care le are la dispozitie - din bugetul national sau din fonduri europene, pentru a proteja economia si populatia de efectele severe generate de crizele multiple pe care le traversam la nivel european. Sprijinirea investitiilor, implementarea proiectelor de dezvoltare si reforma, alaturi de gestionarea atenta a resurselor vor stimula cresterea economica si vor mentine ritmul necesar pentru modernizarea tarii”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani