Grid star
criptomonede

BINANCE US ANUNTA CA ISI SUSPENDA DEPOZITELE IN DOLARI – Anuntul vine dupa ce SEC a cerut in instanta inghetarea activelor filialei din SUA a bursei cripto

Filiala din Statele Unite a Binance, cea mai mare platforma din lume de tranzactionare a valutelor cripto, a transmis intr-un comunicat ca renunta la depozitele sale in dolari. Anuntul vine la cateva zile dupa ce Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din SUA (SEC), care a declansat un „razboi juridic” cu bursa cripto, a cerut instantei sa dispuna inghetarea temporara a activelor pe Binance US.

Gilda Popa

SEC a dat in judecata Binance, pe CEO-ul si fondatorul sau Changpeng Zhao, si filiala Binance.US la inceputul acestei saptamani, formuland 13 acuzatii potrivit carora bursa cripto ar fi implicata intr-o schema complexa de inselaciune, ca ar fi umflat artificial volumele de tranzactionare si ca a deturnat fondurile clientilor, precizeaza Reuters.

Compania Binance.US, care se autodeclara partener independent al Binance teritoriul american, a anuntat printr-o postare pe Twitter ca isi informeaza clientii ca partenerii sai bancari se pregatesc sa inceapa oprirea retragerilor de dolari din data de 13 iunie, dupa ce SEC a cerut unei instante federale sa-i inghete activele, asa cum a relatat aici Lumea Banilor. Clientii companiei au timp astfel doar pana marti sa-si retraga dolarii, potrivit unui comunicat al companiei.

Binance se confrunta cu un "atac incrucisat” al autoritatilor americane

Aceasta ancheta declansata de SEC este cea mai recenta lovitura pe care o primeste cea mai mare bursa de tranzactionare de criptomonede din lume si ridica intrebari cu privire la posibilitatea supravietuirii sale in SUA. Agentia federala acuza, practic, compania ca si-a manipulat volumele de tranzactionare si ca s-a folosit de activele clientilor in diverse scheme financiare.

De altfel, Binance este, de la inceputul anului, tinta mai multor anchete initiate de autoritatile americane, iar problemele cu care se confrunta compania cripto in SUA sunt pe cale de a duce la inghetarea operatiunilor filialei americane a bursei cripto.

Lumea Banilor a relatat in martie ca bursa cripto s-a confruntat cu probleme de lichiditate dupa ce utilizatorii Binance au retras sute de milioane de dolari in criptomonede, in urma stirii ca autoritatile de reglementare din SUA au dat in judecata compania si pe fondatorul sau. CZ. U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) a acuzat compania ca a oferit cu buna stiinta produse cripto derivate neinregistrate in SUA, incalcand intentionat legile federale.

Ca raspuns la aceste acuzatii, Binance a sustinut ca activeaza in conformitatea cu reglementarile, precizand ca a implementat o abordare robusta cu „trei linii de aparare a riscului si conformitatii”.

Stirile proaste pentru Binance nu s-au oprit aici. La circa o luna de la mediatizarea procesului intentat de CFTC, Bloomberg a dezvaluit ca Divizia de securitate nationala a Departamentului de Justitie al SUA (DOJ) desfasoara o ancheta pentru a stabili daca Binance le-a permis clientilor rusi sa tranzactioneze pe platforma sa cripto, incalcand sanctiunile. Lumea Banilor a dezvoltat acest subiect aici.

Binance US, in pericol de a ingheta operatiunile in SUA

Cea mai recenta si, posibil, fatala, lovitura pentru Binance US este noul proces intentat marti de SEC. Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare a SUA a cerut unei instante federale sa inghete activele Binance din SUA, inclusiv pe cele ale clientilor sai care insumeaza peste 2,2 miliarde de dolari detinute in criptomonede si aproximativ 377 de milioane de dolari in conturi bancare in dolari americani, potrivit agentiei. SEC s-a aratat ingrijorata ca firma ar putea muta aceste fonduri in strainatate, asa cum a detaliat Lumea Banilor aici. Binance.US a calificat actiunea drept nejustificata.

SEC nu a putut determina de ce o entitate controlata de Zhao, care se presupune ca tranzactiona pe Platforma Binance.US folosind fondurile personale ale Zhao, ar fi actionat ca un cont-punte pentru transferul a miliarde de dolari din fondurile clientilor Binance Platforms”, se arata in documentul depus in instanta.

Acest lucru este foarte grav pentru Binance.US. Incapacitatea Binance.US de a oferi servicii de tranzactionare in dolari intr-o regiune in care platforma de tranzactionare a fost special construita pentru a opera astfel de tranzactii este o amenintare existentiala.”, a declarat pentru Reuters Clara Medalie, director de cercetare la Kaiko, un furnizor de date privind activele digitale.

Binance.US a eliminat deja opt perechi Bitcoin

Binance si Zhao mai sunt acuzati ca de fapt controlau in secret entitatea americana in timp ce pretindeau public ca aceasta este independenta.

Joi, Binance.US a declarat ca actiunea SEC a creat dificultati pentru furnizorii sai de servicii financiare si ca bursa nu va mai accepta depozite in dolari ca parte a planurilor sale de a face tranzactii doar intre monede cripto. Incepand cu ora 12 pm, vineri, EDT (1600 GMT), investitorii au retras peste 31 de milioane de dolari din Binance.US in ultimele 24 de ore, potrivit companiei de date Nansen.

Pe 8 iunie, Binance.US a eliminat deja opt perechi Bitcoin (BTC) si doua perechi Binance USD (BUSD), in timp ce a pus simultan o pauza la serviciile sale de tranzactionare Over-The-Counter (OTC).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani