Grid star
criptomonede

BITCOIN, AMENINTAT DE O NOUA "CRUCE A MORTII” - Criptomoneda s-ar putea prabusi sub 35.000 de dolari, arata un indicator-cheie citat de analisti

Bitcoin a scazut luni, 10 ianuarie 2022, la un pret de sub 40.000 de dolari, pentru prima data din septembrie 2021 dupa ce, in primele zile ale anului criptomoneda a suferit o depreciere-soc de peste 10% din valoare. Indicatorii de bord arata din ce in ce mai rau, iar analistii avertizeaza ca activul digital se apropie vertiginos de asa numita "cruce a mortii” ("death cross”) - un semnal al unei noi prabusiri iminente de pret.

Bitcoin ar putea pierde in curand "batalia” de a pastra pragul de 40.000 de dolari, intrand intr-o noua curba descendenta catre 35.000 de dolari, pe masura ce, pe graficele evolutiei pretului se apropie "crucea mortii”. Ultima data cand s-a intamplat acest lucru in iunie 2021, Bitcoin a atins un minim de 29.000 de dolari.

Specialistii in pietele financiare, inclusiv cei in criptomonede, numesc "death cross” ("crucea mortii”) acel indicator care apare pe graficul evolutiei pretului Bitcoin atunci cand media mobila a pretului pe 50 de zile (EMA) scade sub EMA a ultimelor 200 de zile, potrivit coindesk.com.

In prezent, EMA de 50 de zile este chiar peste EMA de 200 de zile si, daca nu se vede o crestere puternica a pretului in urmatoarele cateva zile, "crucea mortii” este inevitabila, potrivit techstory.in.

Presiune uriasa pe piata cripto

Luni, 10 ianuarie pretul bitcoin (BTC) a scazut pentru scurt timp sub 40.000 USD pentru prima data din septembrie 2021.

Presiunea uriasa pe piata cripto este in crestere din primele zile ale anului 2022 pe fondul incertitudinilor legate de protestele violente din Kazahstan, dar si de politica monetara a Federal Reserve (FED), banca centrala a SUA. FED a semnalat ca ar putea anula stimulentele economice mai devreme decat se astepta, ceea ce i-a facut pe investitori sa isi lichideze in masa activele mai riscante, cum sunt considerate si activele cripto, asa cum Lumea Banilor a relatat joi, 6 ianuarie.

Mai mult decat atat, gigantul bancar Goldman Sachs, prevede ca FED va creste costurile imprumuturilor de cel putin patru ori pana la sfarsitul anului 2022, fata de previziunea anterioara de trei majorari a ratelor dobanzilor, potrivit Bloomberg. De asemenea, institutia financiara se asteapta ca banca centrala a SUA sa isi reduca bilantul din iulie.

"Crucea mortii”, indicatorul care aduce panica in randul investitorilor cripto

In martie 2020, cand a avut loc un semnal de tip "crucea mortii” pe grafice, pretul Bitcoin a scazut de la 9.000 dolari la 4.000 dolari, ceea ce reprezinta o scadere de peste 50% a pretului in doar cateva zile. In iunie 2021 a avut loc o noua "cruce a mortii”, iar pretul a scazut, dar nu la fel de drastic. Suportul puternic la 29.000 dolari a fost unul dintre motivele pentru care pretul Bitcoin a revenit pe crestere ulterior deprecierii. Insa si de aceasta data, la inceputul anului 2022, piata cripto risca sa teseze din nou nivelul de 29.000-30.000 dolari, avertizeaza techstory.in.

Pana la acest moment, preturile cripto au crescut din nou relativ repede dupa vesti bune si politici monetare ale FED care au readus optimismul investitorilor, dar de data aceasta piata cripto este prinsa intr-un adevarat torent de stiri nefaste. Asadar, "crucea mortii” din 2022 ar putea fi diferita de cele din anii trecuti.

Bitcoin a atins un maxim istoric de aproape 69.000 dolari pe 10 noiembrie 2021 si a scazut cu aproape 40% de atunci. Criptomoneda a pierdut peste 12% insaptamana care s-a incheiat pe 9 ianuarie 2022, inregistrand cea mai mare scadere saptamanala de la inceputul lunii decembrie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani