Grid star
criptomonede

CELE MAI "HOT” TENDINTE DIN ECOSISTEMUL CRIPTO – Raportul Binance semnaleaza cresterea popularitatii retelelor sociale bazate pe blockchain si naratiunile care propulseaza Bitcoin

Tehnologia Zero-Knowledge-Proof , retelele sociale bazate pe blockchain si revenirea sectorului finantelor descentralizate (DeFi) sunt principalele tendinte din ecosistemul cripto evidentiate de un raport publicat de Binance Research la finalul acestei saptamani. De asemenea, noile dezvoltari vin pe fondul cresterii capitalizarii totale a pietei, cu aproximativ 110% in 2023, echivalentul unui plus de capital de peste 870 de miliarde de dolari in ultimele 12 luni.

Gilda Popa

Raportul atrage atentia asupra ascensiunii ecosistemului retelelor sociale web3 SocialFi, potentata de cresterea in popularitate a platformelor precum friend.tech, etapa care marcheaza o noua dezvoltare in integrarea retelelor sociale si blockchain.

De asemenea, documentul evidentiaza cresterea tokenizarii activelor din lumea reala (RWA), cu MakerDAO in prim-plan si Protocolul de interoperabilitate Cross-Chain (CCIP) al Chainlink, care urmareste sa puna legatura intre finantele traditionale si cripto pentru o integrare suplimentara a RWA.

Tehnologia Zero-Knowledge-Proof castiga amploare, conform raportului. Un protocol de cunostinte zero este o metoda prin care o parte poate dovedi altei parti ca o anumita afirmatie este adevarata, evitand in acelasi timp sa transmita verificatorului orice informatie suplimentara dincolo de simplul fapt al adevarului afirmatiei.

Aceasta dezvoltare tehnologica a ecosistemului cripto urmeaza unei perioade de stagnare dupa maximele din 2021, marcand o potentiala schimbare organica a dinamicii pietei, care a crescut deja cu 110% in 2023, dupa „iarna cripto” care a aruncat in faliment jucatori de top din industrie in 2022.

NFT-urile reintra in atentia investitorilor

O constatare semnificativa evidentiata in raport este prima schimbare pozitiva a modificarii nete trimestriale a ofertei primelor cinci monede stabile incepand cu T1 2022. Acest lucru indica un interes in crestere si un aflux de capital in criptomonede.

Raportul semnaleaza o revenire notabila a volumelor comerciale de NFT, in special in Bitcoin NFT, inversand tendinta descendenta de un an anterior. Studiul evidentiaza, de asemenea, o crestere a taxelor generate de proiectele de cripto in noiembrie, sugerand maturizarea acestor platforme in afaceri generatoare de venituri, cu Ethereum lider in generarea de comisioane.

Printre tendintele emergente, raportul identifica revenirea sectorului DeFi, cu o crestere de 25% a valorii totale blocate de la inceputul anului si Ethereum mentinandu-si dominatia.

Capitalizarea pietei Bitcoin a crescut, de asemenea, cu 162% in 2023, iar factori precum aprobarea ETF-urilor Bitcoin spot in S.U.A. si halvingul Bitcoin din 2024 care conduc aceasta crestere.

Cele mai importante naratiuni Bitcoin ale momentului

2023 a fost un an plin de evenimente pentru Bitcoin, care a fost, si in acest bull-run, „locomotiva” care a propulsat cresterea intregii piete cripto.

Iata naratiunile Bitcoin in 2024:

1. Aprobarea ETF-urilor Bitcoin spot, mai probabila ca niciodata

Desi potentialul listarii ETF-urilor Bitcoin spot reglementate in SUA a existat de mult timp, 2023 a marcat primele evolutii notabile. Si anume, disputa dintre Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) a SUA si Grayscale in ceea ce priveste conversia Grayscale Bitcoin Trust („GBTC”) intr-un ETF Bitcoin spot, transat – in esenta - in favoarea Grayscale. Acest lucru determinat o serie de alti jucatori de top, inclusiv BlackRock, Fidelity si Invesco, sa solicite, la randul lor, aprombarea ETF-urilor Bitcoin spot in ultimele luni.

In total, exista 13 de astfel de solicitari aflate in prezent in curs de analiza pe masa SEC, ianuarie 2024 fiind primul termen in care se asteapta un prim raspuns din partea Comisiei. Piata se asteapta ca aceste ETF-uri sa fie aprobate in urmatoarele saptamani sau luni, in special avand in vedere rezultatul procesului SEC vs. Grayscale si

modificarile consecvente pe care fiecare solicitant le-a adus dosarului depus la SEC pentru a-si maximiza sansele de aprobare a ETF-ului Bitcoin spot.

 

2. Halvingul Bitcoin

Minerii de Bitcoin sunt „remunerati” prin doua mecanisme: recompense pentru fiecare bloc nou extras si taxele pe tranzactie. Aceste recompense sunt platite pentru fiecare bloc nou extras, ceea ce se intampla la fiecare 10 minute, in medie, si sunt reduse la jumatate aproximativ la fiecare patru ani. Astfel, recompensele au inceput de la 50 BTC pe bloc in 2009, cand a fost lansat pentru prima data blockchain-ul Bitcoin. Dupa halvingurile din 2012, 2016 si 2020, recompensa este in prezent de 6,25 BTC pe bloc. Acest numar se va injumatati la 3,125 BTC pe bloc in aprilie 2024.

3. Ordinalele si inscriptiile continua sa creasca

Pana de curand, NFT-urile au fost in principal inventate si utilizate pe blockchainuri precum Ethereum, Solana si BNB Smart Chain. Cu toate acestea, echipa din spatele ordinalelor considera ca tokenurile nefungibile isi au locul si in blockchainul Bitcoin. In consecinta, acest lucru a dus la aparitia, in 2023, a proiectului Ordinals.

Protocolul ordinalelor este un sistem de numerotare a satoshi-urilor, oferind fiecarui satoshi un numar de serie si urmarindu-le pe parcursul tranzactiilor. Mai simplu spus, ordinalele le permit utilizatorilor sa faca satoshi-urile individuale unice, atasandu-le date suplimentare. Acest proces este cunoscut sub numele de „inscriptie”.

Un satoshi – numit dupa creatorul pseudonim al Bitcoin, Satoshi Nakamoto – este cea mai mica unitate a bitcoin (BTC). Un singur BTC poate fi subdivizat in 100.000.000 de satoshi, adica fiecare satoshi valoreaza 0,00000001 BTC.

Dupa freneziile initiale ale pietei cand Ordinals si BRC-20 au fost lansate pentru prima data, piata s-a „racorit” putin. Cu toate acestea, luna noiembrie a adus o renastere semnificativa in activitatea pe aceste piete. Astfel, inscriptiile totale au crescut cu 362% fata de minimele din octombrie si s-au generat si inscriptii peste 140 milioane dolari in taxe.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani