Consens in Coalitie: preturile raman plafonate. Lista celor 17 alimente cu adaos redus
Dupa zile intregi de discutii cu privire la continuarea plafonarii adaosului comercial la alimentele de baza, Coalitia a cazut la pace. Presedintele PSD, Sorin Grindeanu (foto), a anuntat ca masura va fi prelungita si dupa 1 octombrie 2025.
Astfel, romanii vor avea, in continuare, acces la 17 alimente de baza la preturi mai mici. Potrivit lui Grindeanu, in conditiile cresterii explozive a preturilor, eliminarea plafonarii la alimentele de baza ar fi reprezentat o lovitura grea pentru puterea de cumparare a romanilor cu venituri mici si ar arunca peste un milion de romani in risc de saracie si excluziune sociala in 2026.
Iata anuntul lui Sorin Grindeanu:
“Romanii vor avea, in continuare, acces la 17 alimente de baza la preturi mai mici! Coalitia a decis astazi mentinerea plafonarii adaosului comercial pentru aceste alimente. Ma bucur ca argumentele specialistilor PSD au fost ascultate si intelese de partenerii de guvernare.
Urmeaza ca transpunerea deciziei Coalitiei sa fie facuta rapid de Guvern, astfel incat termenul de 1 octombrie- la care expira masura- sa fie prelungit.
Este o decizie corecta pe care noi am sustinut-o, avand in vedere ca plafonarea a contribuit la mentinerea unor preturi mai mici la alimente si a protejat puterea de cumparare a romanilor cu venituri mici si medii.
Ma intreb daca cei care au adus public, chiar si astazi, argumente impotriva acestei masuri dorm bine cand stiu clar ce impact negativ ar aduce stoparea ei.
De aceea, le reamintesc: in conditiile cresterii explozive a preturilor, eliminarea plafonarii la alimentele de baza ar reprezenta o lovitura grea pentru puterea de cumparare a romanilor cu venituri mici si ar arunca peste un milion de romani in risc de saracie si excluziune sociala in 2026”.
Prevederile OUG
Ordonanta 67/2023 aflata in vigoare prevede:
a) cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare;
b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;
c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash carry este de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.
Lista celor 17 alimente
1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;
2. Lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT;
3. Branza telemea de vaca vrac;
4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;
5. Faina alba de grau "000" pana la 1 kg;
6. Malai pana la 1 kg;
7. Oua de gaina calibrul M;
8. Ulei de floarea-soarelui pana la 2 l;
9. Carne proaspata pui (pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard);
10. Carne proaspata porc (carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc);
11. Legume (rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras Bianca si ardei capia, usturoi);
12. Fructe (mere rosii si mere golden, prune, pere, struguri de masa);
13. Cartofi proaspeti albi vrac;
14. Zahar alb tos pana la 1 kg;
15. Smantana - 12% grasime;
16. Unt pana la 250 grame;
17. Magiun pana la 350 grame.
Sursa foto: Facebook Sorin Grindeanu