Grid star
criptomonede

CUM ARATA PARADISUL DE 300 MILIOANE DOLARI DIN BAHAMAS AL LUI SAM BANKMAN-FRIED - "Diavolul in haine de tocilar” din spatele falimentului FTX, apropiatii si parintii sai detin un imperiu imobiliar de lux pe insula

Sam Bankman-Fried si echipa sa de la FTX au inaugurat noul lor sediu central din Bahamas in aprilie 2022, in prezenta premierului Philip Brave Davis, asa cum a notat la acel moment ethereumworldnews.com. Bahamas va deveni "cel mai important centru de active digitale din Caraibe si un lider global in reglementarea in domeniu”, anunta atunci oficialul. Fondatorul FTX venit in micul paradis insular cu promisiuni de prosperitate si filantropie. Acum, cand falimentul platformei cripto scoate la iveala documentele de sertar, reiese ca a venit si cu o uriasa miza imobiliara. Compania sa a cumparat proprietati de cel putin 300 milioane dolari in paradisul tropical, dezvaluie Reuters.

Gilda Popa

Compania FTX fondata de Sam Bankman-Fried, parintii sai si directorii executivi ai platformei cripto falimentare au cumparat cel putin 19 proprietati in valoare de aproape 121 de milioane de dolari in Bahamas in ultimii doi ani, arata inregistrarile oficiale ale proprietatii consultate de Reuters.

Separat, avocatii FTX au declarat marti ca una dintre unitatile companiei a cheltuit 300 de milioane de dolari in Bahamas cumparand case si proprietati de vacanta pentru personalul sau senior si ca FTX a fost condusa ca un "fief personal” al lui Bankman-Fried, supranumit "diavolul in haine de tocilar” de catre unul dintre directorii BlockFi intr-un interviu pentru Forbes. Nu s-au oferit alte detalii.

Majoritatea achizitiilor FTX inregistrate in documentele consultate de Reuters au fost case de lux pe malul marii, inclusiv sapte condominii dintr-un complex rezidential aflat intr-o statiune de lux din New Providence, Bahamas – Albany – evaluate la aproape 72 de milioane de dolari. Actele arata ca aceste proprietati, cumparate de o unitate a FTX, urmau sa fie folosite ca "resedinta pentru personalul cheie” al companiei. Reuters precizeaza ca nu a putut stabili cine locuia in apartamente.

sursa foto: reuters

Parintii lui Sam Bankman-Fried, proprietate de lux in Bahamas

Documentele de achizitie pentru o alta casa cu acces la plaja din Old Fort Bay - o comunitate inchisa care a fost odata adapostul unui fort colonial britanic construit in anii 1700 pentru a proteja populatia impotriva piratilor - ii arata pe parintii lui Bankman-Fried, profesorii de drept de la Universitatea Stanford, Joseph Bankman si Barbara Fried, ca semnatari. Proprietatea, potrivit unui document din 15 iunie, este destinata utilizarii drept "casa de vacanta”.

Intrebat de Reuters de ce cuplul a decis sa cumpere o casa de vacanta in Bahamas si cum a fost platita - fie in numerar, cu o ipoteca sau de catre o terta parte, cum ar fi FTX - un purtator de cuvant al profesorilor a declarat doar ca cei doi au incercat sa returneze proprietatea catre FTX.

"Inca de dinaintea procedurii de faliment, domnul Bankman si doamna Fried au cautat sa returneze actul companiei si asteapta instructiuni suplimentare”, a spus purtatorul de cuvant, refuzand sa detalieze.

sursa foto: reuters
sursa foto: reuters

Amploarea achizitiilor imobiliare in Bahamas a iesit la iveala abia dupa falimenttul FTX

Desi se stie ca FTX si angajatii sai au cumparat proprietati imobiliare in Bahamas, unde si-a stabilit sediul in septembrie anul trecut, investigatia Reuters arata pentru prima data amploarea acestora, dar si pe numele caror persoane s-au facut aceste achizitii.

FTX, care a depus cererea de faliment la inceputul acestei luni dupa ce a intrat intr-o criza de lichiditate de aproape 10 miliarde dolari, nu a raspuns la intrebarile jurnalistilor Reuters. Bankman-Fried nu a raspuns, de asemenea, solicitarilor de clarificare.

Fondatorul FTX a declarat insa ca locuia intr-o casa cu alti noua colegi. Pentru angajatii sai, el a spus ca FTX a oferit mese gratuite si un serviciu "in-house asemanator Uber” in jurul insulei.

Peste un milion de creditori, lasati co ochii in soare

Prabusirea FTX, una dintre cele mai mari platforme de exchange cripto din lume, a lasat aproximativ 1 milion de creditori cu pierderi in valoare totala de miliarde de dolari. Asa cum a relalat anterior Lumea Banilor, Bankman-Fried a folosit in secret 10 miliarde de dolari din fondurile clientilor pentru a-si sustine afacerea de tranzactionare si ca cel putin 1 miliard de dolari din aceste depozite au disparut.

Intr-un dosar al instantei de faliment din Districtul Delaware John Ray, noul director executiv al FTX, a declarat ca a inteles ca fondurile corporative ale grupului FTX au fost folosite pentru "a cumpara case si alte articole personale pentru angajati si consilieri”.

Reuters precizeaza, ca din documentele consultate, nu a putut determina sursa fondurilor pe care FTX si directorii sai au folosit-o pentru a cumpara aceste proprietati.

Cea mai scumpa achizitie: Un penthouse de 30 de milioane de dolari

Din inregistrarile proprietatilor FTX la Departamentul General al Registratorului din Bahamas, rezulta ca FTX Property Holdings Ltd, o unitate FTX, a cumparat 15 proprietati in valoare de aproape 100 de milioane de dolari in 2021 si 2022.

Cea mai scumpa achizitie a sa a fost un penthouse de 30 de milioane de dolari in Albany, o statiune in care Tiger Woods gazduieste un turneu de golf in fiecare an. Evidentele de proprietate pentru penthouse, datate 17 martie, au fost semnate de Ryan Salame, presedintele FTX Property, si aratau ca era destinata drept "resedinta pentru personalul cheie”.

Alte achizitii imobiliare de lux includ trei condominii la One Cable Beach, o resedinta pe malul marii din New Providence. Inregistrarile au aratat ca condominiile au costat intre 950.000 si 2 milioane de dolari si au fost cumparate de Nishad Singh, fostul sef de inginerie la FTX, Gary Wang, un co-fondator FTX, si Bankman-Fried pentru uz rezidential. Singh si Wang nu au raspuns, de asemenea solicitarilor Reuters.

Doua dintre proprietatile imobiliare ale FTX Property au fost marcate pentru uz comercial – un grup de case de 8,55 milioane de dolari care a servit drept sediu FTX si un teren de 4,95 acri pe coasta, cu vedere la ocean, care era, de asemenea, menit sa fie dezvoltat in spatiu de birouri pentru schimbul cripto. Sediul FTX este acum neocupat, cu mobilierul impins de niste ferestre. Semnalizarea acestuia a fost eliminata. Terenul, care a costat 4,5 milioane de dolari, sta si el gol. Un agent de securitate a declarat ca angajatii nu s-au intors la sediu dupa ce au plecat la inceputul acestei luni.


Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani