Grid star
eveniment

CUTREMURE IN OLTENIA: ROMANII AU CERUT DESPAGUBIRI – Numarul de daune avizate de asiguratori. In Gorj, doar pentru 9% din locuinte s-a incheiat asigurarea obligatorie

617 cazuri de dauna au fost avizate pana in 21 februarie 2023 in urma cutremurelor resimtite in mai multe judete (Gorj, Cluj, Hunedoara) si in Bucuresti, in baza politelor de asigurare obligatorii si facultative pentru locuinte, potrivit unei colectari de date realizate la nivelul companiilor membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Desi cutremurul reprezinta unul dintre principalele riscuri identificate de romani in legatura cu locuintele lor, la nivel national, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. In judetul Gorj, procentul este chiar si mai mic – doar circa 9% din locuinte erau protejate printr-o astfel de polita. Asigurarile obligatorii PAD acopera trei riscuri catastrofale: cutremure, inundatii si alunecari de teren in limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei.

Putine asigurari facultative

Potrivit UNSAR, doar 17% din locuintele romanilor beneficiaza si de o asigurare facultativa. Acestea se pot incheia doar pentru locuintele care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD. Prin intermediul unei asigurari facultative, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala impotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalatiile de apa si canalizare etc. De asemenea, o polita de asigurare facultativa acopera si eventualele daune pe care proprietarii ar putea sa le provoace vecinilor.
Evenimentele recente ne-au reamintit cat de vulnerabili suntem, chiar daca, de multe ori, ne gandim ca noua nu ni se poate intampla. Tocmai din acest motiv, ar trebui sa ne preocupam de tot ceea ce presupune protectia locuintei noastre, dar si a celor dragi noua”, a declarat directorul UNSAR, Alexandru Ciuncan.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani