Grid star
criptomonede

DECIZIE ISTORICA A INSTANTEI FEDERALE IN CAZUL RIPPLE VS SEC – Tokenul XRP a crescut cu 70% pe bursele cripto dupa ce judecatorul a hotarat ca nu este o valoare mobiliara

Compania cripto Ripple Labs Inc nu a incalcat legea federala privind valorile mobiliare prin vanzarea tokenului sau XRP la bursele publice, a hotarat joi, 13 iunie, un judecator american. Aceasta decizie este privita de catre intreaga comunitate cripto ca o victorie legala de referinta pentru industrie, care a dus la cresterea valorii XRP cu circa 70% in mai putin de 24 de ore. De asemenea, toate criptomonedele importante au intrat pe verde, iar Bitcoin si Ether au castigat 2%, respectiv 6% in valoare in ultima zi.

Gilda Popa

Hotararea judecatorului Districtului de Sud din New York, Analisa Torres, a fost prima victorie importanta pentru o companie cripto intr-un proces intentat de Comisia pentru Burse si Valori Mobiliare (SEC) din SUA, desi a oferit si SEC o victorie partiala, noteaza Reuters. In esenta, instanta federala a statuat ca XRP nu este o valoare mobiliara, consecinta fiind ca activul digital nu ar intra in sfera de competenta a SEC.

Decizia este specifica spetei, insa cel mai probabil ca va furniza „munitie” pentru alte firme cripto care se lupta in instante cu SEC pentru a stabili daca activele digitale pe care le-au emis sau le tranzactioneaza pe platformele pe care le detin intra sub jurisdictia autoritatii de reglementare.

Un purtator de cuvant al SEC a declarat ca agentia a fost multumita de o parte a hotararii in care judecatorul a considerat ca Ripple a incalcat legea federala privind valorile mobiliare vanzand XRP direct investitorilor sofisticati. Din punct de vedere procedural, hotararea de joi a instantei federale poate fi atacata cu recurs.

XRP a crescut cu circa 70% in urma deciziei instantei federale

In urma deciziei instantei federale, pretul XRP pe principalele burse cripto a crescut cu circa 70% in mai putin de 24 de ore, la aproximativ 80 de centi pe moneda, conform Coin Metrics. Vestea le-a dat speranta investitorilor cripto, care au rasuflat usurati ca, de asemenea, alte criptomonede ar putea sa nu fie considerate valori mobiliare pana la urma.

"Decizia de azi (n.r. a de joi a instantei federale) reprezinta un pas urias inainte pentru industrie. Apreciind ca XRP nu este o valoare mobiliara, incepem sa obtinem claritate cu privire la ceea ce constituie o valoare mobiliara si ce constituie o marfa – SEC va trebui sa-si revizuiasca tactica in mai multe dintre cazurile in curs si ma astept ca aceasta hotarare sa implice mai multe alte tokenuri ca non-valori mobiliare”, a declarat Chris Martin, seful de cercetare la Amberdata, pentru CNBC.

Bursa cripto Coinbase, care anterior a eliminat XRP de pe platforma sa de tranzactionare, a notat pe Twitter joi dupa-amiaza ca va permite acum tranzactionarea activului din nou. De asemenea, platforma de tranzactionare Gemeni a anuntat ca „exploreaza listarea XRP atat pentru tranzactionarea la vedere, cat si pentru tranzactionarea instrumentelor derivate”.

Hotararea ca vanzarile institutionale de XRP de catre Ripple constituie titluri de valoare are, de asemenea, implicatii masive pentru industrie, cu mai multe ICO-uri probabil in centrul atentiei. Pentru bursele cripto prinse in procese in curs de desfasurare cu SEC, nu este clar cum le va afecta acest lucru, cazul deoarece au fost implicate doar in vanzari secundare in cea mai mare parte. Dar, dupa cum putem vedea cu preturile de astazi, piata cripto este foarte optimista in privinta deciziilor viitoare ale instantelor”, a adaugat Chris Martin.

Decizia instantei federale a declansat un val de optimism in intreaga piata cripto, iar proicipalele criptomonede au intrat, de asemenea, intr-un trend ascendent.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani