Grid star
eveniment

DISTRIBUITORII DE ENERGIE VOR PLATI COMPENSATII CLIENTILOR – ANRE a aprobat ordinul

Distribuitorii de energie vor plati compensatii pentru intreruperile din retea.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat in sedinta Comitetului de reglementare din 15 iunie 2021 Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 35/2021 privind aprobarea Standardului de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice.


Principalele schimbari si masuri se refera la:

 1. Includerea intreruperilor scurte, intre 3 secunde si 3 minute, in categoria intreruperilor care se monitorizeaza si pentru care operatorii de distributie sunt obligati sa acorde compensatii la depasirea numarului maxim stabilit prin standard. Pentru fiecare astfel de depasire operatorii de distributie vor acorda compensatii tuturor utilizatorilor afectati, astfel:

  -inalta tensiune: 300 RON peste 10 intreruperi pe an;
  -medie tensiune: 10 RON peste 10 intreruperi pe saptamana;
  -joasa tensiune: 5 RON peste 10 intreruperi pe saptamana.


  Potrivit ANRE, impactul acestei masuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizarii intreruperilor scurte si prevederea acordarii de compensatii utilizatorilor la depasirea numarului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua masuri rapide si eficiente pentru remedierea disfunctionalitatilor care in prezent se manifesta in diferite zone de retea de joasa tensiune si care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum si generarea de disconfort clientilor.
 2. Acordarea posibilitatii utilizatorilor de a-si monta pe cheltuiala proprie analizoare de calitate care pot fi folosite in relatiile contractuale dintre acestia si operatorii de distributie.
 3. Reducerea, incepand cu data de 01.01.2022, a abaterii pozitive permise a tensiunii de alimentare la joasa tensiune de la +10% la +5% din valoarea tensiunii nominale, monitorizata saptamanal. Aceasta modificare asigura corelarea cu valoarea tensiunii maxime admisibile pentru echipamentele electrice si electronice care se alimenteaza la joasa tensiune, detinute de utilizatorii retelei.
  Pentru nerespectarea indicatorilor de performanta privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distributie are obligatia de a acorda utilizatorilor urmatoarele compensatii:

  -pentru persoane juridice: 270 RON la 110kV, respectiv 130 RON la JT si MT pentru fiecare perioada de monitorizare;
  -pentru persoane fizice: 270 RON la 110kV, respectiv 70 RON la JT si MT pentru fiecare perioada de monitorizare.

 4. Adaugarea la indicatorii de calitate comerciala a serviciului de distributie a termenului de 90 de zile de realizare a racordarii, inclusiv receptia si punerea in functiune a instalatiei de racordare pentru utilizatorii clienti casnici si clienti finali noncasnici ale caror locuri de consum sunt alimentate prin instalatii de racordare cu lungimi de pana la 2500 metri.
  Pentru nerespectarea acestui indicator s-a prevazut un cuantum al compensatiei de 100 RON, indiferent de nivelul de tensiune sau de categoria utilizatorului (persoana fizica/juridica). Se urmareste astfel, imbunatatirea activitatii de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de distributie.
  Aditional, pentru nerespectarea prevederilor standardului de performanta, operatorul de distributie este sanctionat conform prevederilor Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de la 10.000 RON pana la 200.000 RON.
 5. Stabilirea unui calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuitatii in alimentarea cu energie electrica si a calitatii tehnice a energiei electrice.  Prin actul normativ aprobat a fost prevazut un calendar gradual pentru montarea de analizoare de calitate astfel incat 100% din statiile electrice sa fie monitorizate cu ajutorul acestor echipamente pana la sfarsitul anului 2026, respectiv 100% din posturile de transformare pana la 01.01.2028. Acest program de implementare este corelat cu prevederile calendarului de implementare a sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice la nivel national, aprobat de ANRE, oferind operatorilor de distributie concesionari cadrul de reglementare pentru organizarea activitatii si planificarea investitiilor in retelele electrice de distributie astfel incat acestia sa asigure un serviciu de calitate tuturor utilizatorilor deserviti.
 6. Stabilirea unor intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii retelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distributie, si anume:

 • maximum 30 de secunde de la initierea apelului de catre utilizator  pana la preluarea acestuia, fara interventia operatorului uman;
 • maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta optiunea de a transfera apelul la un operator uman;
 • maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru inceperea convorbirii utilizatorului cu un operator uman:
  "Prin aceasta masura se urmareste imbunatatirea comunicarii intre utilizator si operatorul de distributie astfel incat evenimentele semnalate de utilizatori sa poata fi preluate cat mai rapid in scopul remedierii, precum si reducerea timpilor de asteptare in beneficiul utilizatorilor.
  Desi numarul de apeluri telefonice pentru care nu sunt respectate intervalele de timp mentionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sanctionata conform prevederilor Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicabile in situatia nerespectarii de catre operatorul de distributie a prevederilor standardului de performanta cu amenda de la 10.000 RON pana la 200.000 RON ".
   

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani