FACILITAREA COMERTULUI EXTRACOMUNITAR - Ovidiu Silaghi, secretarul general al CCIR: La nivel global, polul de crestere economica nu va fi in Europa
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Asociatia Nationala Profesionala a Lucratorilor Vamali din Romania (ANPLVR) au organizat joi, 8 iunie 2023, conferinta "Facilitarea Comertului Extracomunitar”, eveniment care a adus in discutie subiecte de interes pentru mediul de afaceri, precum: solutiile practice pentru fluidizarea comertului cu state terte, facilitarea circulatiei marfurilor cu risc scazut, solutii pentru fluidizarea traficului de infrastructura rutiera adiacenta biroului vamale.
Actualul context geopolitic, determinat de agresiunea Federatiei Ruse in Ucraina, a creat si creeaza, in continuare, o multitudine de probleme, atat transportatorilor romani, cat si lucratorilor vamali, generate, in principal, de cresterea traficului la punctele de trecere a frontierei din nordul si estul Romaniei. Acesti factori au determinat perturbarea intensa a activitatii transportatorilor, a companiilor implicate in comertul transfrontalier, a brokerilor si, nu in ultimul rand, a personalului vamal.
Deficitul comercial
"Preocuparea CCIR pentru comertul extracomunitar vine si ca urmare a rezultatelor economice pe care Romania le inregistreaza anual, si aici ma refer la deficitul comercial, aflat, din pacate, pe un trend ascendent de mai multa vreme, cu o crestere de-a dreptul exploziva in 2022, moment in care s-au inregistrat la acest capitol 34,09 miliarde euro, cu 10,4 miliarde euro peste nivelul din anul anterior. Concluziile care se pot trage analizand aceste cifre sunt mai mult decat evidente.
Romania nu mai este prezenta pe piete extracomunitare considerate, nu demult, traditionale, si aici ma refer la cele din America de Sud, Asia sau Africa, iar acest lucru este cauzat de o slaba reprezentare a tarii noastre din punct de vedere al diplomatiei comerciale care, in mod evident, are nevoie de o resetare urgenta. Toate studiile arata faptul ca, la nivel global, polul de crestere economica nu va fi in Europa, ci in aceste piete pe care incercam sa le recastigam. Romania trebuie sa devina un hub pentru toate produsele care vin din statele extracomunitare aflate atat la Estul Europei, cat si la Vestul continentului. In mod evident, un rol extrem de important in tot acest flux de marfuri il are Autoritatea Vamala Romana (AVR), o institutie foarte importanta pentru Romania, prin prisma functiilor sale de de control, colectare a taxelor sau de protectie a economiei locale. De aceea, ne dorim ca acest eveniment sa nu ramana unul singular, contam pe o colaborare intensa si in viitor cu AVR, pentru ca mediul de afaceri din Romania sa fie in permanenta informat cu privire la eventualele schimbari din acest domeniu”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi.
Asigurari pentru mediul de afaceri
"De la inceput, as dori sa asigur mediul de afaceri din Romania ca AVR este determinata sa aiba o activitate fara sincope, care sa nu influenteze negativ schimburile comerciale intra sau extra comunitare, operate de catre companiile romanesti. Unul dintre rolurile fundamentale ale AVR este acela de a facilita comertul intre state, chiar si in conditii mai putin prielnice cum este, de exemplu, cea de acum, cauzata de agresiunea Federatiei Ruse asupra Ucrainei, care a dus la cresterea traficului prin punctele de trecere a frontierei situate in nordul si in estul Romaniei la valori de peste cinci ori fata de cele inregistrate inainte de 24 februarie 2022, data la care a inceput acest conflict.
Ca prima consecinta, si acest lucru a putut fi vazut de toata lumea prin intermediul mass-media, s-au format cozi foarte mari de camioane in special la birourile vamale de frontiera Siret, Albita, Giurgiulesti sau Isaccea, care transportau marfuri in tranzit spre sau dinspre Constanta si Bulgaria. De asemenea, reorientarea firmelor ucrainene spre pietele Uniunii Europene, odata cu eliminarea taxelor vamale, a dus la cresterea brusca a activitatii de import si export la birourile vamale de interior. Multumesc CCIR pentru invitatia de a participa la acest eveniment. Este foarte important pentru AVR sa fie in contact permanent cu mediul de afaceri din Romania, iar astfel de intalniri, precum cea de azi, reprezinta cadrul ideal in care, impreuna, sa putem gasi cele mai bune solutii pentru ca activitatea companiilor din import-export sa fie cat mai putin afectata de astfel de factori externi”, a declarat presedintele AVR, Ion Cupa.
Controlul vamal
"In cadrul uniunii vamale a UE, entitatea care faciliteaza schimburile comerciale intre companiile din spatiul comunitar, autoritatile vamale se confrunta cu provocari legate de indeplinirea diferitelor roluri. In pofida modernizarii semnificative a legislatiei vamale a UE, exista dovezi privind aparitia unor probleme, precum cea a subevaluarii marfurilor pentru a eluda obligatia de plata a taxelor vamale si TVA sau cea referitoare la contrabanda cu marfuri ilicite si nesigure.
De asemenea, exista preocupari referitoare la dezechilibrele dintre statele membre in ceea ce priveste controalele vamale, marfurile fiind deturnate catre cele mai slabe puncte de intrare si iesire de pe teritoriul vamal al UE. Astfel, devine necesar ca autoritatile vamale sa actioneze ca o entitate unica, dezvoltand o cooperare mai ampla si mai operationala, pe o baza tematica sau geografica, pentru a asigura indeplinirea prioritatilor esentiale din domeniul vamal. Scopul final al acestor actiuni este acela de a sprijini si de a consolida diferitele aspecte ale riscurilor si ale controlului vamal, in vederea reducerii costurilor pentru statele membre si a facilitarii comertului legal”, a declarat presedintele ANPLVR, Octavian Relu Botea.