Grid star
criptomonede

FONDURILE CU CAPITAL DE RISC INVESTESC MILIARDE DE DOLARI IN SECTORUL CRIPTO – Principalele proiecte din industrie care au atras finantari uriase in 2023

Fondurile cu capital de risc (venture capital – VC) au investit 2,4 miliarde de dolari in startup-uri si protocoale cripto in primul trimestru (T1) al anului 2023, cea mai mica suma din ultimii doi ani. Companiile care dezvolta solutii in subsectorul Web3, NFT, DAO, Metaverse si Gaming au cumulat cele mai multe tranzactii (116), in timp ce companiile de tranzactionare, exchange, investitii si creditare cripto au atras cel mai mare volum de investitii VC (538 milioane dolari), potrivit unui raport al Galaxy Research.

Gilda Popa

Apetitul fondurilor cu capital de risc pentru investitii in sectorul cripto pare sa creasca insa incepand cu aprilie, prima luna a trimestrului 2 (T2), remarca pe Twitter investitorul DeFi, care listeaza cele mai remarcabile infuzii de capital de risc in companii din industrie.

VC (n.r. fondurile cu capital de risc) au investit miliarde de dolari in proiecte cripto in ultimele 4 luni. Am facut un research cu toate investitiile lor. Iata care sunt proiectele de top care au strans sume nebunesti de bani in 2023”, scrie DeFi pe pagina sa de Twitter.

Aproximativ 2,2 miliarde de dolari au cumulat 14 noi fonduri cu capital de risc axate pe industria cripto in T1 2023, in timp ce 42% dintre tranzactiile cripto VC incheiate in primele trei luni ale anului au finantat companii al caror sediu este in Statele Unite (185 de tranzactii). Startup-urile cu sediul central in Marea Britanie au ocupat locul al doilea, cu 37 de tranzactii incheiate in T1.

Investitiile VC in sectorul cripto sunt din nou in ascensiune, in pofida incertitudinilor legate de reglementarea sectorului in SUA, a controlului sever si sanctiunilor care vizeaza companiile cripto aplicate de autoritatile americane, comenteaza DeFi. Cu toate acestea, "criza inseamna oportunitate”, a observat analistul DeFi, in conditiile in care prabusirea unor giganti de capital de risc din industrie, cum ar fi Three Arrows Capital si Alameda Research, a creat o bresa in nevoia de finantare a companiilor cripto.

 

Cele mai importante investitii VC in cripto din 2023

 

LayerZero a strans 120 de milioane de dolari anul acesta de la a16z si Sequoia Capital, printre altele. Protocolul faciliteaza crearea de dApp-uri cross-chain care sunt interoperabile in toate lanturile majore. Proiectul a fost evaluat la aproximativ 3 miliarde de dolari dupa seria A de 135 de milioane de dolari din martie 2022.

Scroll ZKP a atras o finantare de 50 de milioane de dolari, la o evaluare de 1,8 miliarde de dolari de la mai multi investitori, intre care Polychain Capital si Sequoia. Proiectul permite dezvoltarea unui contract inteligent Ethereum Virtual Machine (EVM).

Platforma de restking Ethereum Eigenlayer (ETH) a strans, de asemenea, 50 de milioane de dolari intr-o runda condusa de Blockchain Capital. Protocolul permite reintroducerea ETH in alte retele pentru a le creste securitatea si economia ecosistemului cripto.

Protocolul cripto centrat pe inteligenta artificiala (AI) Fetch.ai a strans 40 de milioane de dolari de la firma de investitii DWF Labs. Platforma intentioneaza sa foloseasca AI pentru a automatiza sarcini precum executarea tranzactiilor.

Alte proiecte cripto si Web3 care au strans fonduri VC in acest an includ platforma sociala Plai Labs cu 32 de milioane de dolari si platforma de tranzactionare optimizata Sei Network cu 30 de milioane de dolari.

In total, startup-urile si protocoalele cripto au atras 2,4 miliarde de dolari in capital de risc in primul trimestru al anului 2023, cea mai mica suma din ultimii doi ani. Numarul de tranzactii a crescut fata de T4 2022, la 439 (fata de 366 in trimestrul anterior), cresterea tranzactiilor pre-seed conducand majoritatea castigurilor (20% din tranzactii, cea mai mare pondere din T1 2021).

Industria cripto din SUA pierde teren in raport cu Asia

 

Companiile care opereaza in sectorul cripto sunt din ce in ce mai precaute fata de Statele Unite si se orienteaza in 2023 spre Asia. DeFi remarca faptul ca au fost lansate o serie de fonduri mari, de sute de milioane de dolari, pentru a investi in Asian Web3 si startup-uri cripto. Acestea includ fondul Bitget Web3 de 100 de milioane de dolari, a carui lansare a fost anuntata la inceputul lunii aprilie.

Scopul fondului axat pe Asia este de a "favoriza o atitudine pozitiva fata de economia monedelor digitale si de a sprijini dezvoltarea mediului web3”, potrivit Bitget.

La sfarsitul lunii martie, firma de investitii din Hong Kong ProDigital Futures a anuntat, de asemenea, planuri de a investi 100 de milioane de dolari in startup-uri cripto si Web3 din regiune.

Hong Kong ar putea deveni un hub pentru investitiile in capital de risc atunci cand isi va lansa cadrul de reglementare a industriei cripto, in iunie. Sume uriase din China continentala sunt pe cale sa intre in sector, in urma legiferarii acestuia, noteaza CryptoPotato.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani