Grid star
eveniment

Guvernul pregateste cresteri de salarii. A fost redactat proiectiul proiectul de OUG privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (Document)

Se da liber la cresterea salariilor bugetarilor, insa cu anumite conditii. Iar maririle se aplica inclusiv in cazul companiilor care au pierderi. Prevederea apare in proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. 

Astfel, operatorii economici care au inregistrat pierderi contabile si/sau plati restante la 31 decembrie 2023 pot acorda anumite cresteri salariale in urmatoarele conditii:

-prezentarea, odata cu aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli, a unui plan de reorganizare, restructurare si redresare financiara, aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor sau Consiliul de Administratie, dupa caz, care sa contina masuri concrete si cuantificabile de reducere a pierderilor si platilor restante, dupa caz si termenele de realizare a acestora; 
-sa nu programeze in anul 2024 cresterea numarului de personal fata de cel realizat in anul 2023, cu anumite exceptii;
-sa nu acorde in anul 2024 premii, prime, bonusuri si alte drepturi de natura salariala similare, cu exceptia celor aprobate pana in prezent.
-sa nu majoreze/indexeze sau dupa caz sa nu prevada alte mecanisme de crestere salariala in cursul anului 2024, pentru drepturile reprezentand salarii aflate in plata la 31 decembrie 2023.

In ceea ce priveste companiile care fac profit, proiectul de OUG stabileste urmatoarele:

“De asemenea, pentru operatorii economici care au inregistrat profit in anul precedent si care nu programeaza pierderi in anul 2024, se reglementeaza ca in cazuri temeinic justificate, precum realizarea unor investitii cu impact major in mentinerea/ dezvoltarea activitatii economice a acestora, precum si de influenta unor factori care nu depind de actiunea/inactiunea acestora, sa poata fi exceptati de la aplicarea corelatiei dintre indicele de crestere a castigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de crestere a productivitatii muncii calculate in unitati valorice sau fizice, dupa caz, prin Memorandum aprobat de Guvern.
Se reglementeaza ca sumele reprezentand cresteri ale cheltuielilor de natura salariala aferente indicelui mediu de crestere a preturilor prognozat pentru anul 2024 sa fie acordate proportional cu numarul de luni din anul curent, urmarindu-se astfel a se evita acordarea unor cresteri ale cheltuielilor de natura salariala mai mari decat decat indicele mediu de crestere a preturilor prognozat pentru intreg anul 2024, chiar daca aceste cheltuieli se incadreaza in nivelul aprobat.
Pe cale de consecinta, in situatia in care acordarea unor cresteri salariale nu se va face de la inceputul anului 2024, respectiv de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante, dupa caz, ci in a doua parte sau in ultima parte a anului 2024, exista posibilitatea ca unii operatori economici sa acorde cresteri semnificativ mai mari ale cheltuielilor de natura salariala decat indicele mediu de crestere a preturilor prognozat pentru intreg anul 2024, ei incadrandu-se in nivelul aprobat al anului 2024, dar care, in anul urmator, vor conduce la o reintregire a cheltuielior cu salariile superioara indicelui mediu de crestere a preturilor prognozat pentru anul 2024 (6%)”. 

>>Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative

>>Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani