Grid star
eveniment

INTERZICEREA CUMULULUI PENSIEI CU SALARIUL – Blocul National Sindical anunta ca legea ridica probleme de neconstitutionalitate: “Pensionarii vor fi pusi in situatia de a renunta la continuarea activitatii la o varsta la care se bucura de o experienta importanta”

Blocul National Sindical (BNS) atrage atentia ca articole din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii ridica probleme de neconstitutionalitate. Concret, este vorba despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul.


Sindicalistii sustin ca normele legii nu sunt corelate cu cele din Codul muncii care prevad posibilitatea continuarii activitatii persoanei care indeplineste conditiile cumulative de pensionare in baza aceluiasi contract individual de munca:

“Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumului pensiei cu salariul pana la varsta de 70 de ani, chiar daca se refera la posibilitatea de a opta intre pensie si continuarea activitati. Legea, insa, nu precizeaza daca pensionarii pot continua activitatea la acelasi angajator sau la un angajator diferit, in baza aceluiasi contract individual de munca sau in baza unui alt contract”.

BNS precizeaza ca astfel pensionarii vor fi pusi in situatia de a renunta la continuarea activitatii lor la o varsta la care se bucura de o experienta importanta sau vor fi pusi in situatia de a renunta la pensie, un drept castigat. La fel, angajatorii vor fi pusi in situatia sa renunte la profesionisti, obligati sa opteze pentru pensie. In acest sens, Blocul National Sindical va pregati o nota de fundamentare si un proiect de lege care sa indrepte aceste probleme.

Prezentam comunicatul BNS:


“Blocul National Sindical atrage atentia ca prevederile art. 46 alin.(2) din Legea nr. 360/2023 si art. 19 din Normele metodologice sunt susceptibile de urmatoarele efecte juridice:
-obiectul de reglementare si scopul urmarit ale art. 46 alin.(2) din Legea 360/2023 (persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani-n.r) ridica probleme de neconstitutionalitate, in ceea ce priveste interzicerea cumului pensiei cu salariul;
-normele mai sus-mentionate nu sunt corelate cu prevederile art.56 din Codul muncii, care prevad posibilitatea continuarii activitatii persoanei care indeplineste conditiile cumulative de pensionare in baza aceluiasi contract individual de munca;
-se incalca principiul legii secundare, in sensul ca normele de aplicare ale Legii nr.360/2023 adauga la lege;
-  se instituie situatii discriminatorii intre pensionari.

Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumului pensiei cu salariul pana la varsta de 70 de ani, chiar daca se refera la posibilitatea de a opta intre pensie si continuarea activitatii. Legea, insa, nu precizeaza daca pensionarii pot continua activitatea la acelasi angajator sau la un angajator diferit, in baza aceluiasi contract individual de munca sau in baza unui alt contract. Legea este ambigua pentru ca nu prevede ce se intampla dupa implinirea varstei de 70 de ani - daca pensionarul mai poate sa munceasca sau daca interzicerea cumului nu se mai aplica in cazul lor. Normele de aplicare, menite sa puna executare prevederile legii, vorbesc despre continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca si mai instituie alte 4 noi situatii in care optiunea intre pensie si continuarea activitatii nu se aplica. 
Legea, asa cum e scrisa ea, in primul rand incalca drepturi fundamentale ale omului - dreptul fundamental la pensie si dreptul la munca: ne indepartam de principiile democratice si standardele internationale privind drepturile omului. Normele de aplicare ale legii nu sunt in concordanta cu legea si va crea confuzii in practica. In loc sa clarifice si sa completeze legea, acestea adauga la confuzia deja existenta si va conduce la discriminari intre pensionari
Asadar, legea si normele de aplicare nu fac altceva decat sa creeze confuzii si vor conduce la interpretari diferite, neaplicarea unitara a legii si la discriminari intre pensionari. Pensionarii vor fi pusi in situatia de a renunta la continuarea activitatii lor la o varsta la care se bucura de o experienta importanta sau vor fi pusi in situatia de a renunta la pensie, un drept castigat. La fel, angajatorii vor fi pusi in situatia sa renunte la profesionisti, obligati sa opteze pentru pensie.
In acest sens, Blocul National Sindical va pregati o nota de fundamentare si un proiect de lege care sa indrepte cele enumerate mai sus”. 

      
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani