Grid star
eveniment

IT-ISTII, DETRONATI DE COCSERI – 257 lei in plus la salariu. Banii luati "in mana” de romani (Document)

Cresc salariile romanilor. In luna decembrie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 7107 lei, cu 428 lei (+6,4%) mai mare decat in luna noiembrie 2022.

Potrivit Institului National de Statistica, castigul salarial mediu net a fost 4398 lei, in crestere cu 257 lei (+6,2%) fata de luna noiembrie 2022. IT-ul pierde coroana, nefiind cel mai platit domeniu.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11540 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2361 lei).

Decembrie 2022 comparativ cu Decembrie 2021

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 13,4%. Indicele castigului salarial real a fost 97,4% in luna decembrie 2022 fata de luna decembrie 2021. Indicele castigului salarial real a fost 105,8% in luna decembrie 2022 fata de luna noiembrie 2022. ▪ Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 233,8%, cu 12,9 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna noiembrie 2022.

Decembrie 2022 comparativ cu Noiembrie 2022

In luna decembrie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si reducerilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cresterile

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:
-cu 53,1% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 42,8% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 38,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
-intre 23,0% si 30,5% in transporturi pe apa, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, industria metalurgica;
-intre 13,5% si 20,5% in telecomunicatii, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de editare, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii;
-intre 10,0% si 13,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, tranzactii imobiliare, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Domeniile pe scadere

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie 2022 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat:

-cu 25,2% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
-intre 1,5% si 8,0% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei;
-prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Salariile din invatamant

In sectorul bugetar, in decembrie 2022 s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+1.6%), respectiv in administratia publica (+0,7%).
In invatamant, castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta (-4,2%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani