IT-ul, la putere. Iata topul salariilor din Romania (Raportul)
Angajatii din IT au cele mai mari salarii din Romania. Lumea Banilor prezinta castigurile romanilor, in functie de domeniul de activitate.
Venitul brut realizat de salariatii care au lucrat cu contract de munca cu program complet de lucru si au fost platiti pentru intreaga luna octombrie 2023 a fost 7.341 lei, cu mai mult de o patrime fata de salariul brut de baza (5.742 lei). Cele mai ridicate salarii brute de baza, dar si venituri brute realizate le-au avut salariatii care au lucrat in activitatea de informatii si comunicatii (12.210 lei salariul brut de baza, respectiv 14.904 lei venitul brut realizat).
Potrivit cifrelor Institutului National de Statistica (INS), circa 40% din salariatii care au lucrat cu contract de munca cu program complet de lucru si au fost platiti pentru intreaga luna octombrie 2023 au realizat venituri brute in intervalul 4.001-8.000 lei. In medie, venitul brut realizat de salariatii femei a fost mai mic cu 536 lei decat cel realizat de salariatii barbatii. Veniturile brute cele mai ridicate au fost realizate de salariatii din grupele de varsta 30-44 ani.
Numarul salariatilor care au lucrat cu contract de munca cu program complet de lucru si au fost platiti pentru intreaga luna octombrie 2023 a fost 4588,6 mii, din care 46,8% femei. Repartizarea pe activitati economice releva faptul ca majoritatea salariatilor, atat barbati, cat si femei, care au lucrat cu contract de munca cu program complet de lucru si au fost platiti pentru intreaga luna octombrie 2023 si-au desfasurat activitatea in industria prelucratoare (19,9%), respectiv in comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (16,6%).
Constructii si transport
Salariatii barbati au detinut ponderi importante si in activitatile de constructii (14,8% din numarul salariatilor barbati), respectiv in cele de transport si depozitare (10,8% din numarul salariatilor barbati). Peste trei patrimi din numarul salariatilor din activitatile de sanatate si asistenta sociala, respectiv de invatamant au fost femei. Grupele majore de ocupatii in care au lucrat cei mai multi salariati barbati au fost cele de operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente – GM8, respectiv muncitori calificati si asimilati – GM7 (aproximativ 17,0% din numarul salariatilor barbati, pentru fiecare grupa majora de ocupatii in parte).
Salariatii femei au activat cu preponderenta ca specialisti in diverse domenii de activitate – GM2 (29,0% din numarul salariatilor femei) sau ca lucratori in domeniul serviciilor – GM5 (20,9% din numarul salariatilor femei).
Pe grupe de varsta, contingentul cel mai numeros (79,7% din numarul salariatilor, respectiv 3655,0 mii persoane) s-a situat in intervalul 30-59 ani. Grupele de varsta 15-24 ani, respectiv 60 ani si peste au fost aproape in mod egal reprezentate (6,0%, respectiv 5,9% din numarul salariatilor). In grupa de varsta preponderenta (30-59 ani) s-au regasit 77,9% dintre salariatii barbati, respectiv 81,7% dintre salariatii femei.
Castigul salarial
In medie, salariul brut de baza cu care au fost incadrati salariatii care au lucrat cu contract de munca cu program complet de lucru si au fost platiti pentru intreaga luna octombrie 2023 a fost 5.742 lei. Venitul brut realizat ca urmare a remunerarii in functie de anumite caracteristici si/sau performante salariale (in functie de contracte/proiecte) s-a situat cu mai mult de o patrime peste salariul brut de baza (7.341 lei).
Circa 40% dintre salariatii care au lucrat cu contract de munca cu program complet de lucru si au fost platiti pentru intreaga luna octombrie 2023 au realizat venituri brute in intervalul 4.001-8.000 lei. In acest interval de venituri brute realizate s-au situat 43,2% dintre salariatii femei, respectiv 39,2% dintre salariatii barbati. Circa o treime din numarul salariatilor a realizat venituri brute sub 4001 lei (31,5% dintre salariatii barbati, respectiv 29,5% dintre salariatii femei).
Femeile castiga mai putin decat barbatii
Ponderea salariatilor care au realizat venituri brute mai mari de 8.000 lei a fost putin peste o patrime, atat pentru salariatii barbati, cat si pentru salariatii femei. In medie, salariul brut de baza al salariatilor barbati a fost 5.809 lei, iar venitul brut realizat (7.592 lei) a depasit cu 30,7% salariul brut de incadrare al acestora.
In medie, salariul brut de baza al salariatilor femei a fost 5.665 lei, iar venitul brut realizat de acestea s-a situat cu 536 lei sub cel al salariatilor barbati (7.056 lei).
Salarii mici in HORECA
Cele mai mari salarii brute de baza, dar si venituri brute realizate le-au avut salariatii care au lucrat in activitatea de informatii si comunicatii (12.210 lei salariul brut de baza, respectiv 14.904 lei venitul brut realizat). La polul opus, cu cele mai reduse salarii de baza si venituri brute realizate, s-au aflat salariatii care au lucrat in activitatea de hoteluri si restaurante (3.893 lei salariul brut de baza, respectiv 4.364 lei venitul brut realizat).
In productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transport si depozitare, respectiv industria extractiva, venitul brut realizat a depasit cu peste 50% salariul brut de baza. Salariatii barbati din aceste activitati economice au realizat cu peste 55% mai mult decat salariul cu care au fost incadrati, in timp ce salariatii femei au realizat cu mai mult de 35% peste salariul brut de baza. Cele mai mici realizari peste salariul brut de baza s-au inregistrat in hoteluri si restaurante (+12,1%), respectiv alte activitati de servicii (+14,2%).