Grid star
eveniment

LEGEA EXONERARII DE LA PLATA, ADOPTATA – Camera Deputatilor a votat proiectul fostului ministru de Interne. Banii nu se restituie (Document)

Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul pentru completarea Legii 360/2002 privind Statutul politistului initiat de fostul ministru de Interne, Marcel Vela.

Printre prevederi se numara si exonerarea de la obligatia restiturii cheltuielilor pentru studentii de la Academia de Politie care nu mai pot continua studiile din motive neimputabile. Adica medicale. Avand in vedere ca acestia se afla sub conditia impusa de angajamentul semnat la momentul admiterii, respectiv aceea de a lucra in MAI pentru o perioada de 10 ani de la data nasterii raportului de serviciu, nu vor fi obligati sa restituie banii cheltuiti de stat pentru scolarizare.

Potrivit unei alte prevederi din legea adoptata, studentii de la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” declarati inapti pentru continuarea studiilor pe motive medicale nu vor fi exmatriculati. Exista insa si o conditie: la absolvire nu vor primi grad profesional si nu vor fi incadrati in Ministerul Afacerilor Interne.

Fara grad si fara angajare in MAI

In expunerea de motive se arata ca in prezent, absolventului cu diploma de licenta al unui program de studii de ordine si siguranta publica, respectiv drept, organizat la forma de invatamant cu frecventa in cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne, i se acorda gradul profesional de subinspector de politie si este incadrat in MAI. Studentii care din motive neimputabile nu mai pot continua studiile sunt exmatriculati, fara a putea obtine diploma de licenta. Astfel, un student care este declarat inapt pentru continuarea studiilor prin decizie medicala definitiva dispusa de catre autoritatile competente are doar posibilitatea de a fi transferat in alte institutii de invatamant din afara Ministerului Afacerilor Interne:

„Avand in vedere ca motivul pentru care studentul nu mai poate finaliza studiile este independent de vointa acestuia, pentru a-i oferi posibilitatea finalizarii programului de studii si a obtine diploma de licenta, este necesara o interventie normativa asupra Legii 360/2002 privind Statutul politistului, astfel incat acesta, la cerere, sa poata opta pentru continuarea studiilor, fara insa a i se acorda gradul profesional si fara a fi incadrat in Ministerul Afacerilor Interne”, a motivat Marcel Vela initiativa legislativa.

Iata forma adoptata de Senat

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani