Grid star
criptomonede

MASTERCARD "MUSCA” DIN FELIA DE PIATA A BURSELOR CRIPTO – Gigantul introduce un program care va permite bancilor sa ofere servicii de tranzactionare cripto

Mastercard anunta pe blogul sau ca va lansa Crypto SourceTM, un nou program global care le permite institutiilor financiare sa le ofere clientilor optiuni si servicii de tranzactionare cripto. Compania va furniza o "punte” intre Paxos Trust Company, o platforma de infrastructura blockchain reglementata folosita deja de PayPal, si banci, noteaza CNBC. Data lansarii noului serviciu cripto nu a fost inca dezvaluita, urmand ca aceasta sa fie anuntata ulterior.

Gilda Popa

Banci mari de investitii precum Goldman Sachs, Morgan Stanley si JPMorgan au echipe cripto dedicate, dar au evitat in mare masura sa ofere servicii directe consumatorilor pe acest segment. Chiar saptamana trecuta, CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, a numit fenomenul cripto o ",schema Ponzi descentralizata” la un eveniment al Institutului pentru Finante Internationale.

Insa daca bancile adopta acest model de parteneriat cu Mastercard, ar putea insemna mai multa concurenta pentru Coinbase si alte burse cripto care opereaza in SUA, comenteaza jurnalistii CNBC. Aceasta in conditiile in care gigantul din domeniul serviciilor de plata are in prezent 2,9 miliarde de carduri in circulatie in intreaga lume.

Mastercard promite sa blocheze tranzactiile cripto susceptibile de frauda

Pentru a sustine acest program, Mastercard precizeaza ca isi extinde parteneriatul si aria colaborarii cu Paxos, care are rolul de a furniza servicii de tranzactionare si custodie a cripto-activelor in numele bancilor. La randul sau, Mastercard isi va utiliza tehnologia pentru a integra aceste optiuni in interfetele bancilor, asigurand conformitatea cu reglementarile in vigoare si securitatea cibernetica.

La inceputul lunii octombrie, asa cum a relatat Lumea Banilor, gigantul din domeniul serviciilor de plata a lansat un alt serviciu care ajuta bancile sa identifice si sa blocheze tranzactiile cripto susceptibile de frauda. Serviciul, numit "Crypto Secure”, foloseste algoritmi "sofisticati” de inteligenta artificiala pentru a detecta operatiunile cripto initiate de actori rau intentionati. Mastercard are o strategie agresiva de extindere a serviciilor cripto, accelerata din februarie 2021, cand a anuntat ca va introduce optiuni de plati cripto pentru clientii sai.

"In parteneriat cu furnizori reglementati si licentiati de criptomonede, institutiile financiare partenere Mastercard vor avea acces la o suita extinsa de servicii de cumparare, stocare si vanzare pentru anumite active cripto, completate de servicii de confirmare a identitatii, de securitate cibernetica si de consultanta. Oferta Crypto Source este completata de Mastercard Crypto SecureTM, care consolideaza securitatea ecosistemului cripto si sprijina emitentii de carduri sa se conformeze reglementarilor complexe din acest domeniu”, se mentioneaza intr-un comunicat al Mastercard.

Ce include in prezent oferta de servicii cripto a Mastercard pentru banci si fintech-uri

Compania listeaza, pe blogul oficial, toate serviciile cripto pe care le ofera in prezent.

Iata care sunt acestea:

-„Asistenta si suport tehnic pentru a permite cumpararea, detinerea si vanzarea unor active cripto selectate,
-Managementul securitatii, inclusiv solutiile de identitate Mastercard, monitorizarea tranzactiilor, servicii pentru combaterea spalarii banilor,
-"Know your Business” suport pe parcursul etapelor ciclului de viata a unei afaceri,
-securitate cibernetica si biometrie;
-optiunile de plata si de incasare a criptomonedelor oferite printr-o gama larga de produse, inclusiv carduri cripto, servicii de open banking si servicii de plati transfrontaliere (institutiile financiare vor putea, de asemenea, sa ofere functionalitati suplimentare utilizand tehnologia Mastercard, precum chitante digitale si programe de loialitate),
-gestionarea programelor cripto, inclusiv design de program, dezvoltarea de produse si implementarea solutiilor de tehnologie, precum si servicii de optimizare si consultanta de marketing, asigurand astfel suport complet pentru banci, fintech-uri si emitenti pentru a oferi programe cripto la scara larga”, potrivit informatiilor publicate pe blogul Mastercard.

60% dintre clientii Mastercard ar prefera sa tranzactioneze criptomonede prin intermediul bancilor

Noul serviciu vine in contextul in care, spune unul dintre directorii de resort din cadrul Mastercard, sondajele arata inca o cerere mare pentru activele digitale, dar aproximativ 60% dintre respondenti au spus ca ar prefera sa „testeze apele” prin intermediul serviciilor cripto oferite de bancile lor.

"Exista o multime de consumatori acolo care sunt cu adevarat interesati de acest lucru si intrigati de domeniul cripto, dar s-ar simti mult mai increzatori daca aceste servicii ar fi oferite de institutiile lor financiare. Inca este (n.r. un domeniu) putin infricosator pentru unii oameni”, a declarat directorul din cadrul Mastercard, Jorn Lambert, pentru CNBC.

Volatilitatea pietei

Scepticismul consumatorilor vine pe fondul volatilitatii pietei cripto, dar si dupa ce cele mai importante active digitale din lume si-au pierdut mai mult de jumatate din valoare in acest an. Industria a suferit hack-uri de miliarde de dolari incepand din ianuarie 2022, cuplate cu multiple falimente ale companiilor cripto.

Conform Raportului New Payment Index 2022, 29% dintre respondentii la nivel global investesc in criptomonede, iar alti 65% prefera ca serviciile de criptomonede sa fie furnizate de actuala lor institutie financiara in care au incredere. Studiul a fost realizat in perioada 21 martie - 21 aprilie 2022. Interviurile online au fost realizate in randul a 35.040 de adulti la nivel mondial.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani