Grid star
eveniment

PENSIA MEDIE A CRESCUT CU 0,4% – Iata banii incasati de romani. Scadere a numarului de pensionari (Document)

In trimestrul IV 2021, pensia medie lunara (determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.- platite de casele de pensii ) a fost de 1.679 lei, in crestere cu 0,4% fata de trimestrul precedent.

Potrivit Institutului National de Statistica, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.608 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 50,9% (comparativ cu 53,4% in trimestrul precedent). Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 97,6%.

Mai putini pensionari

Numarul mediu de pensionari a fost de 5058 mii persoane, in scadere cu 15 mii persoane fata de trimestrul precedent. Numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4643 mii persoane, in scadere cu 9 mii persoane fata de trimestrul precedent.

Trimestrul IV 2021 comparativ cu trimestrul IV 2020

Comparativ cu trimestrul IV al anului precedent numarul mediu de pensionari a scazut cu 65 mii persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a scazut cu 36 mii persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, cu 2,6% , respectiv cu 1,1%.

Trimestrul IV 2021 comparativ cu trimestrul III 2021

Numarul mediu de pensionari a fost in scadere cu 15 mii persoane fata de trimestrul precedent, iar numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost in scadere cu 9 mii persoane. Pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut fata de trimestrul precedent, cu 0,4% si respectiv cu 0,2%.

Trimestrul IV 2021

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 91,8% in totalul celor de asigurari sociale. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (79,3%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii – anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,3%.

Raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10.

Acest raport prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariati in judetul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, 14 la 10 in judetele Giurgiu si Vaslui.

Discrepante semnificative

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 855 de lei (1277 lei in judetul Botosani, 1287 lei in judetul Giurgiu, 1298 lei in judetul Vrancea fata de 2132 lei in judetul Hunedoara, 2036 lei in Municipiul Bucuresti si 1892 lei in judetul Brasov).

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul IV 2021, a fost de 922,0 mii persoane, din care:

- 792,1 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 17,1% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;

- 125,9 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 58,2% din totalul acestora;

- 4,0 mii persoane din sistemul militar, reprezentand 2,1% din totalul acestei categorii.

Modalitatea de calcul

Pensia reala exprima contravaloarea marfurilor si serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominala neta intro anumita perioada de timp, comparativ cu alta perioada, avand in vedere evolutia preturilor de consum si a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determina luand in calcul sumele corespunzatoare pentru pensiile platite pensionarilor de asigurari sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI.

Pensia medie lunara reprezinta dreptul banesc stabilit prin decizia de pensie. Se calculeaza prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in trimestrul de referinta la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 3 (luni).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani