Preluarea Telekom Romania de catre Vodafone si Digi: angajamentele luate la Consiliul Concurentei
Consiliul Concurentei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de catre Digi Romania S.A. si Vodafone Romania S.A. pentru a inlatura ingrijorarile concurentiale identificate in contextul preluarii Telekom Romania Mobile Communications S.A. Propunerile de angajamente au fost formulate de Digi si Vodafone pentru a inlatura ingrijorarile concurentiale ale Consiliului Concurentei in contextul tranzactiilor prin care Vodafone Romania S.A. intentioneaza sa preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi Romania S.A. ar prelua anumite active ale aceleiasi companii (drepturile de utilizare a unor frecvente radio, o parte din turnurile, infrastructura si echipamentele acestora, precum si intreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobila prepaid).
Angajamentele propuse de cele doua companii, Digi si Vodafone, urmaresc printre altele imbunatatirea calitatii serviciilor de date mobile pentru clienti. Astfel, propunerile Digi prevad cresterea vitezei medii de transfer a datelor mobile la nivelul intregii retele, prin realizarea de investitii, precum si utilizarea si dezvoltarea resursele de spectru dobandite in urma tranzactiei, pe toata perioada pana la expirarea licentelor de utilizare a acestora, respectiv pana in aprilie 2029. Vodafone se angajeaza sa imbunatateasca calitatea serviciului de date mobile pentru clientii Vodafone si Telekom, prin integrarea celor doua retele, cu o capacitate si acoperire sporite si prin utilizarea resurselor de spectru. De asemenea, Digi se angajeaza sa mentina contractele pre-paid si preturile prevazute in acestea.
Prezentam comunicatul Consiliului Concurentei:
“Consiliul Concurentei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de catre Digi Romania S.A. si Vodafone Romania S.A. pentru a inlatura ingrijorarile concurentiale identificate in contextul preluarii Telekom Romania Mobile Communications S.A.. Angajamentele propuse de cele doua companii, Digi si Vodafone, urmaresc printre altele imbunatatirea calitatii serviciilor de date mobile pentru clienti. Astfel, propunerile Digi prevad cresterea vitezei medii de transfer a datelor mobile la nivelul intregii retele, prin realizarea de investitii, precum si utilizarea si dezvoltarea resursele de spectru dobandite in urma tranzactiei, pe toata perioada pana la expirarea licentelor de utilizare a acestora, respectiv pana in aprilie 2029. Vodafonapacitate si acoperire sporite si prin utilizarea resurselor de spectru. Referitor la accesul Orange la serviciile de colocare pe site-urile de telecomunicatii e se angajeaza sa imbunatateasca calitatea serviciului de date mobile pentru clientii Vodafone si Telekom, prin integrarea celor doua retele, cu o cmobile, atat Digi, cat si Vodafone se angajeaza sa mentina accesul companiei la acestea. In ceea ce priveste ofertele de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO), Digi ar urma sa publice pe pagina sa de web oferta imbunatatita privind accesul acestora la reteaua de comunicatii mobile a Digi, iar Vodafone se angajeaza sa asigure accesul MVNO la reteaua Telekom pe baza conditiilor stipulate in licenta Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Angajamentele propuse de Vodafone mai prevad si asigurarea accesului Veridian Systems SRL la reteaua Telekom pentru servicii de acces MVNO si mentinerea conditiilor tarifare aplicabile clientilor machine-to-machine (M2M). De asemenea, Digi se angajeaza sa mentina contractele pre-paid si preturile prevazute in acestea.
Propunerile de angajamente au fost formulate de Digi si Vodafone pentru a inlatura ingrijorarile concurentiale ale Consiliului Concurentei in contextul tranzactiilor prin care Vodafone Romania S.A. intentioneaza sa preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi Romania S.A. ar prelua anumite active ale aceleiasi companii (drepturile de utilizare a unor frecvente radio, o parte din turnurile, infrastructura si echipamentele acestora, precum si intreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobila prepaid). Ingrijorarile rezultate in urma analizei efectuate de autoritatea de concurenta vizeaza, printre altele, conditiile de pret, impactul asupra calitatii anumitor servicii oferite clientilor si utilizarea resurselor de spectru.
Dupa ce analizeaza observatiile primite, Consiliul Concurentei poate solicita modificarea propunerilor de angajamente si/sau poate decide acceptarea sau respingerea acestora”.