Grid star
criptomonede

PRESIUNE URIASA PE PRETUL CRIPTOMONEDELOR DUPA ANUNTUL FTX – Lichidatorii bursei cripto vor sa scoata pe piata cripto active digitale in valoare de 3,4 miliarde dolari

Presiunea pe piata cripto este in crestere, iar preturile activelor digitale au scazut deja incepand de luni, 11 septembrie, dupa ce administratorii judiciari ai bursei cripto FTX, aflata in faliment, au anuntat ca urmeaza lichidarea criptomonedelor detinute de aceasta. Fondurile de capital de risc (VC) sunt, de asemenea, sub presiune pentru a vinde active cripto, ceea ce va duce la o noua spirala negativa a preturilor, se arata in raportul companiei de servicii cripto Matrixport, citat de CoinDesk. Pretul Bitcoin a fost propulsat marti la aproximativ 26.000 dolari de investitori, dupa ce s-a prabusit luni la un minim de 25.000 dolari.

Gilda Popa

Reprezentantii FTX au anuntat ca intentioneaza sa vanda active digitale de cel putin 3,4 miliarde de dolari, astfel incat sa poata returna utilizatorilor sai moneda fiat in loc de criptomonede, ceea ce ar trebui sa creeze o presiune uriasa pe pretul criptomonedelor. Aceasta presiune va dura pana la finalul anului, se arata in analiza Matrixport.

Furnizorul de servicii cripto a remarcat ca FTX a precizat ca va vinde active cripto in valoare de 200 de milioane de dolari pe saptamana. Aceasta inseamna ca bursa cripto in faliment va continua sa vanda active pana la sfarsitul anului 2023.

Solana, Bitcoin si Ethereum conduc aceasta lista in detinerile FTX, criptomonede in valoare de 1,16 miliarde dolari, respectiv 560 milioane si 192 milioane dolari, asa cum rezulta din lista de mai jos.

 

Pretul Bitcoin si al Solana, in cadere libera dupa anunt

Aceast anunt al FTX a avut consecinte directe asupra pietei. Dupa ce lista activelor detinute de FTX a fost facuta publica, Bitcoin a scazut la aproape de 24.950 dolari, recuperand cu eforturi semnificative pragul de 25.000 dolari in cursul zilei de marti. Și alte criptomonede s-au confruntat cu scaderi semnificative. Solana (SOL) a avut, de asemenea, un declin major, cu aproape 10% intr-o saptamana, la pretul de 17,70 dolari, fiind in topul detinerilor FTX. Speculatiile au aparut rapid: multi cred ca FTX ar putea incepe sa-si vanda tokenurile SOL in curand.

 

 

 

 

 

 

Alte criptomonede care risca pierderi masive

In plus, bursa cripto FTX nu este singurul vanzator major de pe piata, arata Matrixport in raport.

Fondurile de capital de risc cripto (VC) sunt, de asemenea, supuse unei presiuni imense pentru a returna banii investitorilor lor. Acele fonduri de capital de risc vor ramane probabil vanzatori cruciali de altcoins (n.r. cum sunt numite toate criptomonedele de dupa Bitcoin) pentru ca au nevoie de lichiditati”, a precizat Markus Thielen, seful diviziei de cercetare al Matrixport.

Exista presiune pe pretul ApeCoin (APE), o alta criptomoneda detinuta de investitorii VC, care are o deblocare programata pentru 17 septembrie. Aceasta va reprezenta 11% din tokenurile aflate in circulatie, se arata in raport. Dupa deblocarea anterioara a 4,2% APE de pe 17 august, preturile au scazut cu 24%. Analistii se asteapta ca preturile sa continue deprecierea. O alta deblocare considerabila, planificata pentru 20 octombrie, este cea a tokenului Axie Infinity (AXS). De la ultimul astfel de eveniment, pe 22 iulie, AXS a scazut cu 32%, a adaugat raportul.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani