Grid star
eveniment

PRETUL LAPTELUI – Anuntul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei sustine ca laptele romanesc este mai ieftin, dupa ce procesatorii si marile retele comerciale s-au pus de acord.

Institutia condusa de Bogdan Chiritoiu anunta ca 18 dintre cei 23 de procesatori, respectiv 78%, participa la acordul voluntar temporar pentru reducerea pretului laptelui, acestia initiind deja renegocierea contractelor cu comerciantii, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurentei. Intelegerea a intrat in vigoare de la 1 mai.

Este un pas important faptul ca, inca din prima zi au confirmat participarea la acord, alaturi de toate retelele comerciale, si 78% dintre procesatori si sunt convins ca, in zilele urmatoare numarul acestora va creste”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Astfel, din informatiile colectate de Consiliul Concurentei din platforma Monitorul Preturilor reiese faptul ca in primele doua zile de la intrarea in vigoare a acordului, in rafturile magazinelor exista deja reduceri ale pretului laptelui romanesc, atat pentru cel de 1,5% grasime cat si pentru cel de 3,5%. Exista situatii in care reducerile sunt mai mici, deoarece nu s-au incheiat renegocierile contractelor intre retaileri si procesatori.

Reducerile

Faptul ca este un acord voluntar ofera mai multa flexibilitate pentru a tine cont de situatia specifica a fiecarei companii, astfel incat retailerii si procesatorii sa poata aplica si reduceri mai mari de 20%, asa cum am vazut ca exista in unele retele pentru anumite marci de lapte. Cred ca in urmatoarele zile, vom vedea o reasezare a preturilor, pe masura ce se finalizeaza renegocierea contractelor, se epuizeaza stocurile existente. De asemenea trebuie sa tinem cont de faptul ca in cazul in care un anumit sortiment de lapte era in promotie, deci avea pretul redus deja, nu i se va mai aplica o alta reducere”, a precizat Chiritoiu.

Acord voluntar

Consilul Concurentei precizeaza ca ieftinirea se aplica din 1 mai:

"Reamintim ca acordul voluntar intre retaileri si procesatori pentru reducerea pretului pentru laptele proaspat de consum a fost convenit la intalnirea cu premierul Nicolae Ciuca, reprezentanti ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentara, ai Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania si ai Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania, pentru o perioada de sase luni, incepand cu data de 1 mai. Astfel, reducerea de cel putin 20% a pretului la raft se va aplica laptelui de provenienta romaneasca care costa peste 7 lei/litru, fara sa fie inclus in vreo promotie, si se va imparti intre retaileri (minimum 10%) si procesatori (minimum 10%). Consiliul Concurentei s-a implicat in actiunile de implementare a acestui acord pentru a indruma companiile interesate sa participe astfel incat sa nu riste incalcarea regulilor de concurenta. Astfel, acordul trebuie sa se desfasoare in parametrii stabiliti: negocierile sa fie bilaterale intre fiecare furnizor si fiecare retailer, acestia avand posibilitatea de a aplica discount-uri de cel putin 10%".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani