Grid star
eveniment

PRETURILE CARBURANTILOR LA POMPA: ANALIZA – Consiliul Concurentei a tras linie. Constatarile

Preturile carburantilor in statiile de alimentare au o evolutie similara cu cea a cotatiilor internationale Platts pentru benzina si motorina, dar cu o diferenta de cateva zile, a constatat Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) in urma unui studiu care reanalizeaza modul in care modificarile cotatiilor se transmit in preturile la pompa.


Potrivit Consiliului, analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 - iunie 2022, a confirmat observatiile anterioare (perioada 2016 – 2018) si anume ca preturile din Romania urmeaza atat cresterile, cat si reducerile cotatiilor internationale. Potrivit Consiliului, cotatia Platts este un pret de referinta international pe piata benzinei sau motorinei si reprezinta o valoare reflectata de cererea, oferta si tranzactiile realizate intre traderi pe piata angro a combustibililor. Cotatiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind sa urmeze acelasi trend cu preturile barilului de petrol.

Ajustarea

"Asadar, atunci cand cotatiile internationale Platts la benzina si motorina cresc, se majoreaza si pretul la pompa al carburantilor in Romania, iar cand cotatiile scad, se diminueaza pretul acestora in statiile de alimentare. Cea mai mare parte a ajustarii preturilor la pompa se produce in interval de o saptamana, atat la cresterea, cat si la scaderea cotatiei internationale de referinta Platts.
O transmitere asimetrica a modificarilor cotatiilor Platts in preturile carburantilor ar fi reprezentat un indiciu al existentei unor comportamente de piata incorecte. Analiza a fost realizata pentru ambele tipuri de combustibil, benzina standard si motorina standard, utilizand medii saptamanale puse la dispozitie de urmatorii furnizori de carburanti: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar”
, precizeaza Consiliul Concurentei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani