Grid star
criptomonede

REGULI MAI DURE PENTRU PIATA CRIPTO – Oficialii europeni au finalizat legislatia pentru reglementarea activelor digitale: "Va pune capat cripto-vestului salbatic”

Oficiali din Uniunea Europeana (UE) au convenit asupra unei legi de referinta a pietei activelor cripto (MiCA), anunta Stefan Berger, europarlamentar si raportor ad-hoc. UE ar putea deveni astfel primul continent cu o reglementare unitara a cripto-activelor, adauga oficialul. Insa pachetul legislativ "va ingreuna” viata emitentilor de criptomonede si a furnizorilor de servicii, in contextul in care acesta va fi "ceea ce a fost GDPR pentru confidentialitate”, spune Dante Disparte, directorul de strategie al companiei Circle, potrivit CoinTelegraph.

Gilda Popa

Oficialii europeni s-au pus de acord asupra textului de lege, insa acordul provizoriu este inca supus aprobarii de catre Consiliul si Parlamentul European inainte de a fi indreptat spre adoptare oficiala.

Stefan Berger, europarlamentar si raportor pentru regulamentul MiCA – persoana desemnata sa raporteze despre procedurile legate de proiectul de lege – a dat vestea pe Twitter spunand ca a fost incheiat un acord "echilibrat”, care va face din UE primul continent care va avea o reglementara unitara a pietei cripto.

Acordul provizoriu include reguli care vor acoperi emitentii de cripto-active, stablecoins, platforme de tranzactionare si portofele in care sunt detinute cripto-active, potrivit Consiliului European.

Bruno Le Maire, ministrul francez pentru Economie, Finante si Suveranitate Industriala si Digitala a sustinut ca regulamentul de referinta "va pune capat cripto-vestului salbatic”.

Reglementari mai dure pentru strablecoins

In urma prabusirii dramatice a TerraUSD, despre care Lumea Banilor a relatat pe larg la inceputul lunii mai, regulamentul MiCA isi propune sa protejeze consumatorii prin "solicitarea” emitentilor de monede stabile sa constituie o rezerva suficient de mare de lichidate.

"Rezervele de lichiditate vor trebui segregate si izolate din punct de vedere legal si operational si, de asemenea, trebuie protejate pe deplin in caz de insolventa”, a explicat intr-o postare pe Twitter, Ernest Urtasun, un membru al Parlamentului European.

Acesta vedea un plafon maximal pentru stablecoins de 200 de milioane de euro in tranzactii pe zi.

Comunitatea cripto critica proiectul legislativ al UE

Insa comunitatea cripto de pe Twitter a calificat deja regulamentul ca nefunctional, in conditiile in care volumele zilnice ale tranzactiilor cu criptomonede stabile depasesc cu mult plafonul de 200 milioane dolari. Astfel, in 24 de ore se tranzactioneaza Tether (USDT) in valoare de 50, 40 miliarde de dolari (48,13 miliarde de euro) si de monede USD (USDC) la 5,66 miliarde de dolari (5,40 miliarde de euro) la momentul redactarii acestui articol.

De asemenea, in opinia utilizatorilor cripto, ar fi dificultati in aplicarea acestor reguli pentru monedele stabile descentralizate, cum ar fi DAI. Acordul anuntat de UE a venit in aceeasi zi cu lansarea de catre compania cripto Circle a monedei sale stabile sustinute de euro - Euro Coin.

Protectia consumatorilor din piata cripto

Furnizorilor de servicii de cripto-active (CASP) li se va cere sa respecte cerinte stricte menite sa protejeze consumatorii si pot fi, de asemenea, trasi la raspundere in cazul in care pierd cripto-activele investitorilor.

"Platformele de tranzactionare vor fi obligate sa furnizeze o carte alba pentru orice tokenuri care nu au un emitent clar, cum ar fi Bitcoin, si vor fi raspunzatori pentru orice informatie inselatoare”, a explicat Ernest Urtasun.

Vor exista, de asemenea, avertismente pentru consumatori cu privire la riscurile de pierderi asociate cu cripto activele si regulile privind comunicatiile de marketing corecte. Manipularea pietei si tranzactiile privilegiate sunt, de asemenea, in centrul atentiei

"MiCA va acoperi, de asemenea, orice tip de abuz de piata legat de orice tip de tranzactie sau serviciu, in special pentru manipularea pietei si operatiunile privilegiate”, potrivit unei declaratii a Consiliului European.

Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), noul "serif” al pietei cripto europene

Acordul provizoriu va prevedea, de asemenea, ca furnizorii de servicii de cripto-active (CASP) au nevoie de autorizare pentru a opera in UE, cel mai mare CASPS urmand sa fie monitorizat de Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA).

ESMA este un organism independent de reglementare a pietelor de valori mobiliare din UE, care a fost fondat in 2011.

Noua lege nu include o interdictie a tehnologiilor Proof-ofWork si nici nu include tokenurile nefungibile (NFT) in domeniul sau de aplicare.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste NFT-urile, Comisia Europeana a declarat ca va analiza acest lucru in urmatoarele 18 luni si ar putea crea o "propunere legislativa proportionala si orizontala” pentru a aborda riscurile emergente ale pietei, daca va considera necesar.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani