Grid star
antreprenoriat

ROMANIA RAMANE FARA MEDICAMENTE – Producatorii avertizeaza

Romania risca sa ramana fara medicamente. Este avertismentul lansat chiar de catre producatorii de medicamente. Iar totul se intampla din cauza incompetentei si nepasarii autoritatilor.

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente (PRIMER)care reuneste cei mai importante 19 producatori de medicamente – atrage atentia ca autoritatile trebuie sa isi faca stocuri de medicamente pentru combaterea gripei si a racelilor, dar si de produse injectabile de urgenta utilizate in sectiile de terapie intensiva precum si de antivirale care demonstreaza rezultate promitatoare in tratamentul COVID-19. Totusi, pana in acest moment producatorii romani de medicamente nu au primit comenzi din partea autoritatilor. “Romania trebuie sa comande imediat stocuri din medicamentele mentionate mai sus, in cantitati suficiente. Stam la dispozitia autoritatilor, insa daca nu se fac comenzi din timp exista un risc serios, la fel ca in primavara acestui an, ca medicamentele necesare sa nu mai poata fi gasite sau sa nu putem fabrica stocuri suplimentare. In plus, daca intervin noi stari de urgenta, medicamentele din import nu vor putea sa ajunga in tara daca se vor inchide granitele”, a precizat dr. Dragos Damian, directorul executiv al PRIMER.

Medicamente pentru export

In schimb, producatorii romani de medicamente au primit comenzi mult mai mari din partea altor state, chiar si de zece ori mai mari in comparatie cu 2019, semn ca tarile respective au inteles sa isi faca stocuri strategice, spre deosebire de Romania. “Inca din lunile iulie si august producatorii de medicamente din Romania au primit comenzi de la export de pana la zece ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2019, semn ca tarile destinatare isi fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna si iarna aceasta”, a completat Dragos Damian.

De altfel, din cauza incompetentei si nepasarii autoritatilor Romania a ajuns sa fie dependenta de importurile de medicamente. In acest sens, doar 4% din medicamentele utilizate in tara sunt fabricate de membrii PRIMER, restul venind din import.

Din PRIMER fac parte:

AC HELCOR;

ANTIBIOTICE;

B.BRAUN;

BIO-EEL SRL;

BIOFARM;

FITERMAN PHARMA;

GEDEON-RICHTER;

INFOMED FLUIDS;

LABORMED-ALVOGEN;

LAROPHARM;

MAGISTRA CC;

POLISANO PHARMACEUTICALS;

ROPHARMA;

SANTA SA;

SLAVIA PHARM;

TERAPIA-SUN PHARMA;

TIS PHARMACEUTICAL;

VIM SPECTRUM;

ZENTIVA.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani